Direct naar artikelinhoud

Kerstmarkten in België beter beveiligd, en even populair

Heel wat kerstmarkten in ons land hebben extra betonblokken gekregen. Op andere plaatsen blokkeren politiecombi's de invalswegen. Maar terreur in Berlijn of niet, de bezoekers van de kerstmarkten laten het niet aan hun hart komen.

"We zijn het ondertussen wel gewend, die aanslagen en de extra waakzaamheid. De toeristen liggen er niet echt van wakker", vertelt de uitbater van een chocoladekraam op de Antwerpse kerstmarkt.

Ook op de Brugse kerstmarkt is van angst of paniek geen sprake. Heel wat bezoekers komen ongerust vragen of de kraampjes zullen openblijven. "Hoe jammer ook, na de lange reeks aanslagen is er bij de bevolking een soort gewenning opgetreden. De mensen kijken niet meer op als zoiets gebeurt", zegt Piet Vanderyse, organisator van de kerstmarkt.

Op Winterpret in Brussel blijft eveneens alles bij het oude. "Ik voel me nog steeds op mijn gemak", vertelt een standhouder. "Gisteravond hadden we even schrik dat de mensen zouden wegblijven, maar dat blijkt niet het geval. Er is nog steeds evenveel volk als de voorbije weken."

Hier en daar zijn er toch wat ongeruste stemmen te horen. "Niet dat we bij elke passerende vrachtwagen wegduiken, maar onbewust let je toch wat meer op vluchtwegen."

Zwaarbewapend

Het OCAD, het centrum voor de dreigingsanalyse, is duidelijk: nee, er is geen verhoogde dreiging na de aanslag in Berlijn en ja, de kerstmarkten kunnen overal openblijven. Afwachten of dat zo blijft nu IS de aanslag in Berlijn heeft opgeëist.

Toch vindt een aantal steden dat het wat beveiliging betreft net iets beter kan. In Kortrijk staan er op cruciale punten extra wagens. "Mooier dan beton en de mensen voelen zich er minder onveilig door", legt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) uit.

In Brugge heeft burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) extra betonblokken laten plaatsen. Zijn collega's in Ieper, Roeselare en Turnhout hebben zijn voorbeeld gevolgd. In Antwerpen lijken de straten op weg naar de kerstmarkt een versterkte burcht, met veel politie en zwaarbewapende militairen. "We doen alles wat we kunnen, maar we kunnen niets uitsluiten. We hebben veel scenario's uitgetekend, die nu een beetje zijn bijgestuurd. Er worden extra bloembakken en nadarhekken geplaatst. Een combi zal dwars geparkeerd staan om de weg te blokkeren", zegt een politiewoordvoerder.

Vuurwerk

In Leuven en Brussel vinden den politie en burgemeester het niet nodig extra maatregelen te nemen. In beide steden zullen de evenementen rond Nieuwjaar, zoals het traditionele vuurwerk, wel opnieuw worden gescreend.