Direct naar artikelinhoud

Voorzitter IMF schuldig aan nalatigheid

Christine Lagarde, voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), is schuldig bevonden aan nalatigheid. Ze krijgt evenwel geen straf.

Lagarde moest voor de rechter verschijnen voor de rol die ze speelde in een schikking met zakenman Bernard Tapie. Die schikking kostte de Franse belastingbetaler 400 miljoen euro. Lagarde (60) wordt nalatigheid verweten in de kwestie, die speelde toen zij minister van Economie en Financiën was in het kabinet van president Nicolas Sarkozy.

De Française wordt in eigen land en daarbuiten bewonderd voor de manier waarop ze een toppositie heeft weten te veroveren in de traditioneel door mannen gedomineerde financiële wereld. Ze dwong al veel respect af door haar optreden als Franse minister van Financiën tijdens de financiële crisis van 2008.

Uit die tijd dateert de affaire van de peperdure schikking met Tapie. De eigenzinnige zakenman moest in 1993 zijn slecht lopende Adidas-bedrijf verkopen nadat hij een post in het kabinet van de socialistische president François Mitterrand aangeboden had gekregen. Later eiste Tapie een enorme schadevergoeding omdat staatsbank Crédit Lyonnais zijn bedrijf zou hebben ondergewaardeerd: het werd een jaar later voor 400 miljoen euro meer doorverkocht.

Om van die slepende kwestie af te geraken, stemde Lagarde, tegen het advies van een commissie, in met het voorstel de kwestie buiten de rechter om aan een arbitragecommissie voor te leggen. Die besloot Tapie 403 miljoen euro toe te kennen.

Volgens sommigen zou president Sarkozy Lagarde onder druk hebben gezet akkoord te gaan met de speciale route, als bedankje voor de steun van Tapie tijdens zijn verkiezingscampagne. Lagarde heeft dat altijd ontkend.