Direct naar artikelinhoud

VN: 'Ivoorhandel bedreigt vrede'

De illegale handel in ivoor is een belangrijke bron van inkomsten voor gewapende groepen en bedreigt de vrede in Centraal-Afrika. De situatie is zo ernstig dat een aantal landen inmiddels het leger moet inzetten.

Die bevindingen kwamen deze week naar voren tijdens een speciale briefing over stroperij van de VN-Veiligheidsraad. De bijeenkomst, de eerste in zijn soort, kwam er naar aanleiding van een recent rapport van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon over de veiligheidsaspecten van de illegale handel in wilde dieren.

De stropers beschikken steeds vaker over zware en geavanceerde wapens die volgens het rapport mogelijk deels afkomstig zijn uit de arsenalen van de voormalige Libische leider Muammar Kadhafi. Volgens de 'Groep van experts' van de Veiligheidsraad vloeien wapens uit Libië nog altijd in alarmerend grote hoeveelheden naar conflictgebieden als Mali, Syrië en Centraal-Afrika.

"Stroperij en haar mogelijke banden met andere criminele en zelfs terroristische activiteiten vormen een ernstige bedreiging voor een duurzame vrede en veiligheid in Centraal-Afrika", aldus Ban Ki-moon. Het gaat om landen als Kameroen, Tsjaad, Centraal-Afrikaanse Republiek en Gabon. De VN-baas raadt landen aan het probleem gezamenlijk aan te pakken.

Het rapport focust met name op het Verzetsleger van de Heer van de door het Internationaal Strafhof gezochte krijgsheer Joseph Kony, dat al meer dan 20 jaar Centraal-Afrika onveilig maakt en zijn guerrilla-activiteiten financiert met de handel in gestroopt ivoor.

Het afslachten van olifanten gebeurt inmiddels op een schaal die sinds de vorige ivoorcrisis van de jaren tachtig niet meer is gezien. Hele wildparken worden geplunderd. In Minkebe Park in Gabon zijn sinds 2004 11.000 olifanten door stropers gedood. In Bouba Ndjida Nationaal Park in Kameroen sneuvelden er 300 in de twee laatste maanden van 2012.

Rwanda wees erop dat de ivoorhandel voortkomt uit de grote vraag naar ivoor, en dat die afkomstig is uit landen buiten de regio, met name Thailand en vooral China.