Direct naar artikelinhoud

'Vlaanderen is nog lang niet volgebouwd'

Vlaanderen is bijlange nog niet volgebouwd. Op korte termijn zou er nog plaats zijn voor 100.000 woningen, stelt makelaarsfederatie BIV. Volgens BIV is nauwelijks 37 procent van de woonuitbreidingsgebieden momenteel bebouwd. Samen met de bouwsector vraagt de BIV aan de Vlaamse regering dat die gebieden snel worden vrijgegeven, zodat wonen weer betaalbaarder wordt.

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) werkte een plan uit dat wonen de komende 20 jaar betaalbaar moet houden. Vastgoedmakelaars en de bouwsector menen dat er ook op korte termijn oplossingen mogelijk zijn. "Bij de opmaak van de gewestplannen in de jaren zeventig werden grote stukken woonuitbreidingsgebied ingekleurd die vandaag nog altijd niet zijn aangesneden", zegt Dajo Hermans van BIV. "In totaal is 28.260 hectare in Vlaanderen bestemd als woonuitbreidingsgebied. 63 procent daarvan is nog niet bebouwd, vooral in Oost-Vlaanderen en Limburg." Meer bouwgrond op de markt zou ook de prijzen moeten doen dalen.

Theoretisch gezien is er nog ruimte voor 208.500 woningen, maar niet alle voorziene gebieden zijn nog geschikt, omdat ze bijvoorbeeld in een overstromingsgebied liggen. "We vragen geen blinde vrijgave. Maar op korte termijn is er zeker plaats voor 90.000 à 100.000 woningen", aldus Hermans. Minister van Ruimtelijke Ordening Muyters (N-VA) laat verstaan dat hij niet zomaar alle woonuitbreidingsgebieden kan vrijgeven. Wel wil hij gebied per gebied "verstandig" bekijken waar er mogelijkheden zijn.