Direct naar artikelinhoud

Nationale Bank gaat lonen bankiers aanpakken

De Nationale Bank buigt zich over het verloningssysteem voor bankiers. Dat heeft gouverneur van de Centrale Bank Luc Coene gezegd in de Kamer. Volgens Coene is dat systeem de bron van de financiële crisis, en moet het daarom worden aangepakt.

Luc Coene was gisteren te gast in de bijzondere opvolgingscommissie van de Kamer die belast is met het onderzoek naar de financiële crisis. Hij gaf een overzicht van de maatregelen die al genomen zijn om een herhaling van de crisis te voorkomen en ging daarbij specifiek in op de mogelijke opdeling van banken.

Opvallend was dat hij op het einde van zijn antwoorden op de vele vragen van Kamerleden zelf het punt van de verloning van bankiers aansneed. En hij maakte meteen duidelijk waarom. "Het is een punt waar naar mijn gevoel absoluut nog meer vooruitgang moet worden geboekt", zei de gouverneur.

Incentive

De reden daarvoor is de volgende: "Veel van de maatregelen waarover nu gesproken wordt, pakken problemen ex post (na de feiten, red.) aan, maar de bron van de problemen is een verloningsbeleid dat mensen stimuleert om complexe, risicovolle producten te verkopen. Dan moet je niet schrikken dat die verkocht worden. Er zijn mensen die ongelooflijk goed zijn in het verkopen van dingen en die u gemakkelijk van alles wijsmaken opdat je het product zou kopen, want het is voor hun portemonnee dat ze werken."

"Er moet veel meer neutraliteit komen in de verloningssystemen ten opzichte van het soort activiteit. Daarvan moet volgens mij veel meer werk gemaakt worden, want het is op dat domein dat je kunt belemmeren dat er een soort ingebouwde 'incentive' is voor de verkoop van complexe producten. We zijn dat aan het bekijken, en onderzoeken wat we eraan kunnen doen."

De Nationale Bank is de toezichthouder van de financiële sector, maar voor de materie in kwestie is er een overlapping met de bevoegdheden van de FSMA, de andere autoriteit voor de sector. "We gaan samen bekijken wat we kunnen doen", zei Coene.

Kantoren

Hij verduidelijkte nog dat het niet zozeer draait om bonussen. "Wel om de manier waarop verloning wordt toegepast. In sommige instellingen geeft men commissies aan mensen die bepaalde producten in de kantoren aan de man brengen. Die problematiek moeten we beter in kaart brengen, want dat is de bron van het probleem. En als je het niet bij de bron aanpakt, zullen we altijd achter de feiten aanlopen."