Direct naar artikelinhoud

'Verarming voor de kijker'

Ophef in medialand. Liberty Global, hoofdaandeelhouder van Telenet, heeft zijn zinnen gezet op De Vijver Media, het moederhuis boven Woestijnvis. Vooral het feit dat Telenet tegelijk distributeur en televisiemaker zou worden, roept heel wat vragen op. 'Een goede zaak is het in geen geval.'

Neemt Telenet een participatie in televisiezenders VIER en VIJF? De sociale media stonden het voorbije weekend bol van commentaren op de mogelijke maar allesbehalve zekere aardverschuiving in de Vlaamse mediasector. Daarbij rijst ook veel bezorgdheid: is het wel een goede zaak dat een distributeur zelf televisieprogramma's maakt? En welke implicaties heeft die mogelijke belangenvermenging voor de kijker?

"Een goeie zaak is het in geen geval", zegt Erik Dejonghe van de onderzoeksgroep Media & ICT van de UGent. "Als Telenet zelf besluit televisie te gaan maken, is het duidelijk dat je op een verarming van het aanbod afstevent. Telenet zou er in dat scenario wellicht voor kiezen om zijn eigen zenders te promoten.

"Nu hebben we in ons land een zevental kanalen die must haves zijn, zenders waar we 80 procent van de tijd naar kijken: Eén, Canvas, VTM, VIER, VIJF, 2BE en Vitaya. Die moeten in een ideale wereld op alle netwerken beschikbaar zijn. Dat zou in dit geval niet meer zo zijn. Je krijgt een versnippering van het aanbod. Daar zijn de televisiekijkers in Vlaanderen niet bij gebaat. In de VS komt dat voor, in Europa zou het unieke situatie zijn."

Ook Netflix, dat streaming video on demand aanbiedt via het internet, produceert zelf televisieprogramma's, waaronder House of Cards en Lilyhammer.

Kabelverdeler

Minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) deelt de bekommernis. "Ik hoop uiteraard dat VIER en VIJF kunnen blijven doorgroeien. Maar als Liberty de zenders effectief zou overnemen, dan komt het Amerikaans bedrijf wel in een erg bijzondere positie op onze markt. Dan zijn ze niet alleen een belangrijke speler als kabelverdeler en hebben ze ook nog eens het grootste deel van de betaaltelevisie in handen. Dan bezitten ze ook nog eens twee zenders.

"Dan krijg je het soort monopolie dat mij serieus zorgen baart. Ik wil dat alle zenders gelijk behandeld worden, ik wil een verschraling van het aanbod vermijden en ik wil niet in een situatie terechtkomen waarin de kijker meer zal moeten betalen om minder te krijgen. Daarom heb ik ook een analyse gevraagd aan de Vlaamse mediaregulator VRM."

"Ik denk dat het nog veel te vroeg is om veel te zeggen", zegt media-analist Jan Callebaut. "Het is afwachten wat Telenet echt van plan is en ook hoe Belgacom reageert. Of de participatie van Telenet in de SBS-zenders tot een verarming zou leiden? Op zich is het niet nieuw. Telenet heeft op dit moment al zijn eigen zenders ontwikkeld. De evolutie is onvermijdelijk dat er meer nadruk komt op content. Het is aan de wetgever om uit te maken of er sprake is van belangenvermenging. Maar nogmaals: het is prematuur om er veel over te zeggen."

Erik Dejonghe (UGent) sluit zich daar bij aan. "Ik vraag me af in hoeverre Liberty Global echt interesse heeft in de SBS-zenders. VIER en VIJF hebben tot nu toe niet kunnen tonen dat ze rendabel kunnen zijn. Ze maken televisie die ze niet meer via advertentie-inkomsten kunnen betalen. In de ons omringende landen heb je telkens een sterke openbare omroep, een goeie commerciële uitdager en daarnaast een aantal nichezenders. VIER en VIJF hebben zich bij ons nooit goed kunnen positioneren tegenover VRT en VTM. Zij kropen in de rol van commerciële uitdager, maar dat is te hoog gemikt."

Ook een topman bij De Vijver Media plaatst veel voorbehoud bij de interesse van Liberty Global. "Sanoma verkoopt en de brochure is door veel partijen opgevraagd, waaronder Liberty Global. Maar tussen interesse en kopen ligt nog een grote afstand en andere kandidaten."