Direct naar artikelinhoud

40,8 miljoen euro voor slachtofferfonds, 0 euro voor slachtoffers verkeer

Wie voor een zware verkeersovertreding veroordeeld wordt, moet een bijdrage van 200 euro betalen aan het slachtofferfonds. Maar daarvan stroomt geen cent door naar verkeersslachtoffers. Advocaat verkeersrecht Simon Bekaert pleit voor een apart verkeersfonds, maar daar denkt justitieminister Koen Geens (CD&V) voorlopig niet aan.

Al 32 jaar lang moet iedereen die veroordeeld wordt voor een zware verkeersovertreding, een drugsdelict of een milieumisdrijf, een bijdrage betalen aan het slachtofferfonds. Vorig jaar stortte de FOD Financiën zo 40,8 miljoen euro door. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

"Een groot deel daarvan komt natuurlijk van de vele verkeersovertreders", zegt advocaat Simon Bekaert. "Als zij dan horen dat van die bijdrages niets naar verkeersslachtoffers gaat, snappen ze dat niet. Maar in 1985 is bizar genoeg bepaald dat enkel slachtoffers van geweld of terreuraanslagen een beroep kunnen doen op het slachtofferfonds. Terwijl er volgens mij even veel verkeersslachtoffers zijn die na tussenkomst van de verzekering heel wat extra kosten hebben. Brugs politierechter Peter Vandamme heeft een mooi signaal gegeven door een verkeersovertreder te laten doneren aan een vereniging van verkeersslachtoffers. Waarom maakt justitie daar niets structureels van? Via een apart verkeersfonds waar alle bijdrages van verkeersovertreders in terechtkomen."

De FOD Justitie bevestigt dat in slechts drie gevallen slachtoffers van verkeersgerelateerde veroordelingen geld van het slachtofferfonds kunnen krijgen. "Als er fysieke verkeersagressie is, iemand opzettelijk van de baan gereden wordt of iemand een voertuig saboteert waardoor er gewonden vallen", legt woordvoerder Edward Landtsheere uit.

Bij het kabinet-Geens ligt een aanpassing van de werking van het slachtofferfonds niet op tafel. "Als een aanrijder geen verzekering heeft, kan een verkeersslachtoffer altijd een procedure starten bij het Motorwaarborgfonds", klinkt het. "Dat klopt", zegt Bekaert. "Maar voor dat fonds betaalt iedereen die een autoverzekering neemt. Is het dan niet logischer dat de verkeersovertreders verkeersslachtoffers helpen?"

Emilie Leus

Een redenering die ook de politierechter Vandamme volgt. Die gaf deze week een bestuurder die met 1,54 promille in het bloed betrapt werd de raad geld door te storten aan het Fonds Emilie Leus, een vzw die zich inzet voor verkeersslachtoffers. Wanneer de man zijn dotatie kan bewijzen, belooft de politierechter daar in zijn vonnis rekening mee te houden.

Vincent Leus, de vader van Emilie die het fonds oprichtte ter nagedachtenis van zijn verongelukte dochter, laat weten dat elke gift welkom is maar wil graag nog een stap verder gaan. "Wanneer de man contact met ons opneemt, ga ik hem voorstellen als vrijwilliger te komen helpen bij ons loopevenement op paasmaandag. Zo komt hij in contact met verkeersslachtoffers en ziet hij wat dronken rijden kan teweegbrengen. Dat lijkt mij zinvoller dan enkel een gelddonatie."