Direct naar artikelinhoud

Iedereen alert voor betoging

Komt het op de vakbondsmanifestatie vandaag opnieuw tot geweld? Vakbonden en politie doen er alles aan om dat te vermijden. De Franstalige cipiers eisen de kop van de betoging op, maar het zijn anarchistische groepen die nog de grootste bedreiging vormen.

Slechte voorbeelden zijn er genoeg. Bij de twee vorige grote vakbondsmanifestaties in ons land kwam het telkens tot rellen met de politie. Vorige week sloegen betogende cipiers nog het kabinet van justitieminister Koen Geens (CD&V) kort en klein. Zal het vandaag ook zo'n vaart lopen? De vakbonden doen er alles aan om misstanden te vermijden.

Dat het er vurig aan toe zal gaan, staat nochtans buiten kijf. Want hoewel de betoging gericht is tegen het regeringsbeleid, wakkert de aanslepende staking in de gevangenissen het verzet aan in Franstalig België. Een akkoord met Geens bleek gisteravond opnieuw onmogelijk, morgen wordt verder gepraat.

De cipiers willen nog eens tonen dat het menens is en eisen een symbolische plaats op in de stoet. "Wij zijn uitgenodigd om op kop te lopen", zegt Michel Jacobs van de socialistische bond CGSP. Hij schat dat hij een delegatie van meer dan duizend man op de been zal krijgen. De Nederlandstalige cipiers zitten verspreid over het pak.

Maar hoe 'gevaarlijk' zijn die cipiers? Ondanks de ravage die ze vorige week aanrichtten, hebben ze niet de reputatie relschoppers te zijn. Ze staken dan wel regelmatig, zelden komt het tot geweld. Jacobs is duidelijk: "Ik zal er alles aan doen om opstootjes te vermijden."

Zeker de vakbondstop is als de dood dat er geweld wordt gebruikt. Het zou de boodschap van de betoging alleen maar vertroebelen. "We zien wel wie er voorop loopt", klinkt het. "In de drukte van het vertrek durft dat nog te veranderen." Zoals bij elke grote betoging hebben de bonden, in overleg met de politie, de nodige voorzorgsmaatregelen genomen.

De bonden brengen vandaag een veiligheidsteam op de been van in totaal zowat 250 manschappen. "Zij zullen onder meer opgesteld staan langs het parcours", legt Gina Heyrman van het ABVV uit. "Dat er mensen afwijken van het traject en bijvoorbeeld de tunnels van de kleine ring gaan bezetten, moet absoluut vermeden worden."

Daarnaast zijn er nog de délégués die meestappen in de betoging. "In totaal zullen er zeker duizend mensen mee instaan voor de veiligheid", zegt ACV'er Patrick Wirix van de organisatie. "Ze kennen hun eigen mensen het best en weten hoe op hen in te praten." Tijdens de betoging wordt er voortdurend overlegd met de politie, elk incident zal gemeld worden. Bij extra gevoelige sectoren, zoals die van het gevangeniswezen, wordt geen enkel risico genomen. De verantwoordelijken werden extra gebrieft en gedrild.

Anarchisten

Dat die strategie kan werken, bewezen dokwerkers tijdens de betoging van oktober vorig jaar. Na de rellen in 2014 zetten de vakbondsverantwoordelijken alles op alles om nieuw geweld te vermijden. Met de helm op het hoofd haalden délégués de heethoofden persoonlijk uit de massa toen de boel dreigde te ontsporen. Gevolg: het overgrote deel van de dokkers hield zich afzijdig, terwijl een groep anarchisten, allen gekleed in het zwart, de confrontatie met de politie aanging.

Van de havenarbeiders moet er trouwens geen amok verwacht worden. Ze sturen slechts een kleine delegatie naar Brussel. Omdat de hervorming van hun aparte statuut in een cruciale fase zit, willen de bonden geen olie op het vuur gooien.

Het grootste risico op geweld ligt met andere woorden bij die befaamde groep anarchisten, omdat de bonden helemaal geen vat op hen hebben. Er doen hardnekkige geruchten de ronde dat zij zich opnieuw zullen mengen tussen de betogers vandaag. De vakbond houdt daar in elk geval rekening mee. "Maar wij kunnen niet tegen hen optreden", zegt medeorganisator Wirix. "We kunnen enkel onze eigen mensen in de hand houden. Wij zijn de politie niet."

De Brusselse politie houdt alvast een grote troepenmacht klaar. Van agenten in burger die meelopen tot oproerpolitie met waterkanon. "Dit is een risicobetoging", zegt woordvoerster Ilse Van de keere. "Er wordt 50.000 man verwacht. Dat feit op zich is al voldoende om de maximale veiligheidsmaatregelen klaar te houden."

► 3