Direct naar artikelinhoud

Liverpool op titelkoers

Liverpool droomt. Steven Gerrard huilde, Simon Mignolet juichte, Vincent Kompany baalde. De City-aanvoerder was niet 100 procent fit en bij de drie doelpunten van Liverpool betrokken. Besliste zijn misser over de titelstrijd?

Steven Gerrard staarde na het laatste fluitsignaal richting hemel, de tranen in de ogen, terwijl zijn ploegmaats hem besprongen. Dit was een groots moment voor Liverpool. Gerrard is vergroeid met de club en verloor een neef in het Hillsborough-stadiondrama 25 jaar geleden. Dit weekend werd dat op een indrukwekkende manier herdacht.

Een middenvelder, zo gelouterd en geprezen. De Champions League gewonnen, bekers ook, maar op zijn 35ste ontbreekt de titel in de Premier League op zijn palmares. Tegen favoriet Man City zette Liverpool een belangrijke stap richting zijn eerste kampioensbeker in 24 jaar.

In een kringetje, dat hij in de middencirkel had verzameld na de match, riep Gerrard: "Laten we kalm blijven. We hebben nog niks in handen." Gerrard: een kapitein, een leider, een legende.

Op dat moment wandelde die andere leider, Vincent Kompany, van het veld, de blik op oneindig. Dit was zijn weekend niet. Zaterdag was hij op de laatste training naar de kant geholpen. De invloedrijke skipper was door de linkerknie gegaan na een luchtduel en schreeuwde het uit. Meniscus of kruisbanden geraakt, zo werd gefluisterd.

Ingetapete knie

Veel gedoe om niets, zo bleek. Geen vierentwintig uur later stapte Kompany uit de spelersbus, klaar om te spelen. Trainer Manuel Pellegrini gaf toe dat de Rode Duivel een probleempje had, maar dat de dokters zich geen zorgen maakten. Voor zijn ploegmaats naar buiten kwamen, werkte Kompany op zijn eentje een opwarming af. Boven de linkerknie zat een stevige tape. Dat hij helemaal fit was, durven we betwijfelen. Op niveau was hij alleszins niet.

Kompany beleefde, net als zijn ploegmaats, dertig horrorminuten. Afgetroefd op enthousiasme, snelheid, beweeglijkheid en power door de thuisploeg. Na vijf minuten zette de vlugge Sterling Kompany en Hart met een schijnbeweging voor schut. Anfield Road ontplofte. Een tweede keer toen Skrtel zich op een hoekschop met een slim zetje van Kompany ontdeed en de 2-0 inkopte.

City, dat Yaya Touré had verloren door blessure, lag in de touwen, maar stond onder aanvoering van David Silva weer op. Ref Clattenburg zag een penaltyfout van Sakho op Dzeko door de vingers, Kompany kwam er dichtbij toen Mignolet naast een corner bokste en even later ging de doelman goed plat op een schot van Fernandinho.

Op het uur stond de stand weer in evenwicht, via Silva en een eigen doelpunt van Johnson. Even werd het stil op Anfield. Kompany had zich na zijn zwakke start hersteld, maar verslikte zich tien minuten voor tijd. De verdediger wilde een bal ontzetten en trapte er half langs. Zijn carambole belandde voor de voeten van Coutinho, die niet twijfelde en de 3-2 voorbij Hart joeg.

Pellegrini beklaagde zich zijn beslissing om hem op te stellen niet: "Hij speelde omdat hij kon spelen. We verloren de wedstrijd door een fout van ons, niet door de scheidsrechter", zei Pellegrini.