Kinderen zonder papieren mogen niet meer in centrum 127bis opgesloten worden

Centrum Steenokkerzeel. © Photo News

Een arrest van de Raad van State maakt het opsluiten van kinderen in de gezinsunits in Steenokkerzeel praktisch onmogelijk. Ze worden er te lang aan vliegtuiglawaai blootgesteld, vindt de Raad van State. Voormalig staatssecretaris Francken vindt de uitspraak 'onbegrijpelijk'.

Yves Delepeleire

Tal van organisaties die opkomen voor de rechten van migranten en kinderen, zoals de Liga voor Mensenrechten, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Kinderrechtencoalitie Vlaanderen, voeren al langer campagne tegen het beleid van de federale regering om kinderen zonder papieren op te sluiten. Dat gebeurt sinds september in gezinsunits op de site van het gesloten centrum van de Dienst Vreemdelingenzaken in Steenokkerzeel.

De organisaties dienden in augustus vorig jaar ook bij de de Raad van State een vordering in, met de vraag om het Koninklijk Besluit te schorsen dat het detentieregime regelt.

De Raad van State schorst nu een aantal bepalingen van dat Koninlijk Besluit, omdat dat kb niet uitsluit dat jonge kinderen opgesloten kunnen worden op plaatsen waar zij blootgesteld worden aan de zeer grote geluidshinder die door de nabijgelegen luchthaven wordt veroorzaakt, terwijl kinderen er tot een maand opgesloten kunnen blijven.

Frankrijk eerder veroordeeld

Frankrijk werd in 2016 door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeeld omdat het kinderen zonder papieren vlakbij de luchthaven van Toulouse-Blagnac opsloot. Uit die rechtspraak concludeert de Raad van State in zijn arrest dat het alleen toegelaten is om zeer jonge kinderen op te sluiten op een plek waar ze aan vliegtuiglawaai worden blootgesteld, op voorwaarde dat die blootstelling van ‘extreem korte duur’ is.

Maar, stelt de Raad vast, in Steenokkerzeel kunnen kinderen volgens het Koninklijk Besluit tot een maand lang opgesloten worden. In dat geval had de overheid er rekening moeten mee houden dat de familieunits werden gebouwd op een plek zonder ernstige geluidsoverlast.

Voor alle duidelijkheid: over het principe van het opsluiten van gezinnen zonder papieren spreekt de Raad van State zich niet uit. Omdat het om een Koninklijk Besluit gaat, konden de organisaties dat principe niet aanvechten.

Nieuw centrum

Toch is het arrest een overwinning voor organisaties die al langer tegen de opsluiting van kinderen zonder papieren campagne voeren. Rob Kaelen van het Platform ‘Kinderen op de vlucht’ ziet niet hoe de overheid door dit arrest nog langer kan verantwoorden dat kinderen in Steenokkerzeel opgesloten worden. ‘Als de overheid toch kinderen wil opsluiten, dan zal het een nieuw gesloten centrum moeten bouwen, op een andere plek.’

De Dienst Vreemdelingenzaken zegt nog niet op de hoogte te zijn van het arrest.

Voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) begrijpt de uitspraak niet. Hij stelt op Twitter 'Er zijn uitgebreide testen gebeurd. Alles is veilig. Onbegrijpelijke rechtspraak. Er wonen zoveel kinderen in en rond de luchthaven.'