Direct naar artikelinhoud

Bhaalu wint rechtszaak van TV Vlaanderen

De Hasseltse rechtbank van koophandel heeft een klacht van de M7 Group, de holding boven distributeur TV Vlaanderen, tegen de onlinevideorecorderdienst Bhaalu ongegrond verklaard. Dat meldt Right Brain Interface, de bedenker van die dienst.

Bhaalu is een videorecorderdienst waarmee je onbeperkt programma's kunt opnemen en ze tot negentig dagen na de uitzenddatum kan bekijken. M7 was van oordeel dat met de dienst inbreuk werd gepleegd op de rechten van TV Vlaanderen. De Bhaalu-videorecorder zou immers gebruik maken van de signalen van die aanbieder van digitale satelliettelevisie.

De stakingsvordering die daarop werd ingediend werd op 7 maart al door de kortgedingrechter in Hasselt ongegrond verklaard. Nu heeft de rechtbank van koophandel in Hasselt ook ten gronde geoordeeld dat Bhaalu geen inbreuk pleegt op de rechten van TV Vlaanderen. "In deze uitspraak spreekt de rechtbank zich voor het eerst uit over de grond van de zaak: de Bhaalu-videorecorder is een videorecorderproduct en geen distributiedienst", reageert Bart Bronselaer, voorzitter van Right Brain Interface, in een persbericht. "Right Brain onderscheidt zich dus niet van producenten van vorige generaties videorecorders."

Ook Medialaan, SBS en VRT zijn eerder dit jaar naar de rechter gestapt om Bhaalu aan banden te leggen. De mediagroepen zijn van oordeel dat hun auteursrechten worden geschonden door de onlinevideorecorder. Die zaak wordt nog behandeld door de Antwerpse handelsrechter. De pleidooien in die zaak vinden op 30 september plaats.

Daarnaast loopt er nog een procedure van de zenders bij de Vlaamse Regulator voor de Media. Die heeft een deskundige aangesteld die de technische werking van Bhaalu moet beschrijven. Zijn rapport moet ten laatste op 15 september klaar zijn.