Direct naar artikelinhoud

Stop de tut, koop een spray

Ouders die hun kind maar niet van een tut kunnen afhelpen, krijgen hulp: 'Tuttistop'. Een Antwerpse uitvinder werkte drie jaar aan een hopextract dat een fopspeen zo vies laat smaken, dat een kind het ding al na twee dagen in de vuilnisbak mikt.

De spray van René Goldstein is volgende maand bij de apotheek te koop. "Drie jaar heb ik hiernaar gezocht en het geheim is een extract van hop. Dat zorgt voor een zeer bittere smaak." Intussen heeft Goldstein al een wereldwijd patent op zak. "Omdat er nog geen enkel product bestaat dat je op een fopspeen mag aanbrengen. Vroeger gebruikten moeders weleens mosterd, maar dat zorgt er gewoon voor dat kindjes graag mosterd lusten. Mijn hopextract is zó bitter dat geen enkel kind dit zal willen."

Voor de verkoop van Tuttistop is het nog wachten op groen licht van de gezondheidscommissie, maar daar hebben ze de uitvinder verzekerd dat het attest er snel zal aankomen. Een flesje zal zo'n 10 euro kosten.

Leen Du Bois van Kind en Gezin is erg benieuwd. "Dit is een probleem waar veel ouders mee worstelen. Wij raden aan om een tutter enkel mee in bed te nemen, maar eens een kindje drie jaar is en nog steeds veel tuttert, is het lastig om het af te leren."

"Ik zie het nut van zo'n spray niet in", zegt pediater Johan Marchand (UZ Brussel). "Het is perfect mogelijk om een kind op vier- of vijfjarige leeftijd af te leren om nog een fopspeen te gebruiken. Het simpelste is gewoon: haal geen tut meer in huis. En belangrijker: motiveer aan je kind waarom je vraagt om het niet meer te doen. Zeg dat het intussen al groot geworden is en geen fopspeen meer nodig heeft."