Direct naar artikelinhoud

Onooglijk Chinees vissersdorp haalt opnieuw wereldnieuws

Voor de tweede keer in vijf jaar is het Chinese vissersplaatsje Wukan, 15.000 zielen, wereldnieuws geworden. Er waren deze week gevechten tussen de bewoners en de ordepolitie. Net als toen draait het nu om landonteigening.

De ordepolitie heeft hard teruggeslagen met rubberkogels en traangas. Vele huizen werden met grof geweld binnengevallen en tientallen 'activisten' zijn gearresteerd. Alle journalisten - buitenlands en Chinees - zijn uit de plaats weggestuurd. Wukan is volkomen afgesloten van de buitenwereld, zelfs voedsel komt er niet in en over wat er ter plekke gebeurt, sijpelt niets naar buiten.

Ook in 2011 waren er in deze onooglijke plaats op 150 kilometer van Hongkong hevige protesten. Net als toen draait het nu om landonteigening. Op het Chinese platteland plegen lokale bestuurders van de CCP (Chinese Communistische Partij) nogal eens onder een hoedje te spelen met projectontwikkelaars. De bestuurders kunnen zich flink verrijken wanneer zij boerenland onteigenen en aan ontwikkelaars doorschuiven. Een risico is er wel: de woede van de bevolking.

Die werd de partijbonzen van Wukan in 2011 fataal. Op heftige demonstraties bij het partijkantoor volgde het maandenlange 'beleg van Wukan'. Ook toen werd de plaats geheel van de buitenwereld afgesneden. Die impasse werd pas doorbroken toen hogere partijkaders tot de conclusie kwamen dat de lokale bonzen moesten worden opgeofferd. De bewoners kregen als toezegging dat zij bij nieuwe verkiezingen hun eigen kandidaat voor de dorpsleiding naar voren mochten schuiven. Dat werd de inmiddels 72-jarige Liu Zhulian.

Begin dit jaar besloot hij weer actie te gaan voeren voor een hogere schadevergoeding bij landonteigening. Dat leidde in juni tot zijn arrestatie. Liu kreeg in de schoenen geschoven dat hij zich aan corruptie schuldig zou hebben gemaakt - de autoriteiten zeiden van projectontwikkelaars bewijzen toegespeeld te hebben gekregen.

Drie maanden van dagelijkse protesten volgden op zijn arrestatie. Vorige week sloeg de vlam echt in de pan, toen het vonnis tegen de leider van de dorpelingen werd geveld: drie jaar cel en 50.000 euro boete. Wat volgden waren de rellen van deze week en opnieuw aandacht voor Wukan van de wereldpers.