Direct naar artikelinhoud

MAAK ZELF DE COVER!

Zin om zelf de Cult.opvrijdag onder handen te nemen? Stuur je portfolio naar takecover@demorgen.be

Deze week: Iwan Baeten (34)

Iwan Baeten is een man van de collages. Geef hem een schaar, lijm en een stapel oude tijdschriften en hij maakt er een kunstwerk van. Met acrylverf en een paar stiften geeft hij vergeelde prenten een tweede leven, en creëert hij zijn eigen sprookjeswereld. Soms melancholisch, dan weer absurd en geestig. "Ik vertrek nooit vanuit een welomlijnd idee", zegt hij. "Ik begin te bladeren in magazines, te knippen en laat me leiden door de verbeelding."

Deze opdracht lag dus een beetje uit zijn comfortzone, maar daar is in het uiteindelijke resultaat niets van te merken. Zijn paradijsstad is feeëriek en intrigerend tegelijk. Dat vindt Baeten zelf het mooie aan collages: dat ze uitdagen om te blijven kijken. Want elke keer ontdek je wel iets nieuws, zie je iets helemaal anders.

Hij studeerde grafisch ontwerp, maar werkt momenteel fulltime in de bouw. Collages maken is eigenlijk een "uit de hand gelopen hobby. Elke opdracht of expo is meegenomen, maar ik doe het vooral voor mezelf. Sommigen lezen een boek of gaan sporten, ik amuseer mij hiermee." Zijn natte droom? Platenhoezen ontwerpen. Hij kan ook niet werken zonder muziek op de achtergrond. Zijn eerste ontwerp, voor hiphopband Blackwave, is inmiddels een feit. "En wat mij betreft mogen er nog veel volgen."

iwanbaeten.be