Direct naar artikelinhoud

'Fuck you en dan jaren gezwegen'

Vijf jaar geleden brak het broederduo achter Orbital 'definitief' met elkaar, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Na twee pijnlijke splits hebben Phil en Paul Hartnoll zich opnieuw met elkaar verzoend. 'We konden ons niet als balorige pubers blijven gedragen.' Gunter Van Assche

Orbital, deel 3." Met enig gevoel voor zelfspot benoemt Phil Hartnoll (53) de nieuwste reünie van het legendarische electronicaduo. In 2004 en 2012 hield het fameuze tweetal met hun zaklampbrillen het zogenaamd finaal voor bekeken. Classics als 'Chime', 'The Box', 'Halcyon and on and on', 'Satan' en 'Illuminate' leken daarmee alleen nog een leven op album en in het collectieve geheugen beschoren.

Maar zopas brachten de broers het geweldige 'Copenhagen' uit, een gratis track waarmee Orbital voor een derde keer een doorstart forceert. "Een nieuwe plaat zit er ook aan te komen", verzekert Hartnoll. "Maar tot volgend jaar moet je nergens op hopen. Met 'Copenhagen' wilden we de fans gewoon iets geven om hun geduld te belonen. En ook om niet als nostalgie-act weggezet te worden op de festivals. Vijf jaar geleden stond een eerste versie van die track in de steigers, maar sindsdien is de song enorm veranderd. Verder heeft mijn broer Paul zo'n dertig demo's rondslingeren. Misschien halen die tracks de plaat, mogelijk niet. Ik moet er ook nog fan van zijn. We hebben de neiging om het niet vaak eens te zijn met elkaar, zoals je wellicht ergens hoorde waaien."

Hartnoll lacht, maar hij geeft meteen toe dat die grap niet zo ver van de waarheid is. "Toen we in 2014 aankondigden dat we onze lichtbrillen opnieuw aan de wilgen zouden hangen, spraken we al twee jaar niet meer met elkaar. Ik praat er eigenlijk liever nooit meer over, maar die split was heel... nasty. We waren even erg als de Gallagher-broertjes van Oasis, al maakten we onze ruzies nooit zo publiek als die twee. Wat Orbital twee keer de das heeft omgedaan, was dat we nooit gingen zitten om zaken uit te praten. Daardoor stapelden de ergernissen zich almaar op, tot de bom barstte. Ik herinner me dat we iets zeiden in de trant van 'fuck you' waarop we vier jaar lang geen woord met elkaar hebben gewisseld. Het was volkomen ridicuul. En ellendig. Ik zag zijn kinderen niet eens meer, zelfs niet op Kerstmis. Ik had het gevoel dat onze familie verscheurd was, en dat een prachtige carrière naar de knoppen was. Het was écht niet fraai, man. Nu proberen we eerlijker te zijn met elkaar, waardoor we op kousenvoetjes terug naar elkaar toegroeien. Wat voor mij vandaag het belangrijkste is? If worse come to worst, heb ik tenminste mijn broer terug."

Wat Orbital zo uniek maakte, is dat de elektronica-pioniers altijd zijn blijven evolueren qua sound. De groep maakte eerst grote sier op illegale ravefeesten, maar voelde zich later ook niet te beroerd om andere genres te tackelen.

Opgewonden Jack Russell

Toch zullen de fans van het eerste uur op Brussels Summer Festival aan het langste eind trekken, maakt Hartnoll zich sterk. "We spelen voornamelijk ouder werk. Anderzijds muteren die songs voortdurend, naargelang ons humeur van de avond. We moeten dus zorgen dat we het niet te bont maken. (lacht)Onlangs vertelden kennissen van Paul dat ze het zo jammer vonden dat we hun favoriete track niet hadden gespeeld. Hij viel compleet uit de lucht, want dat hadden we wél gedaan. Het probleem: de liveversies durven al eens te hevig van het padje gaan. (lacht)

"Ach, we zijn natuurlijk altijd eigenzinnig geweest. In deze moderne tijden verklaart iedereen ons gek, maar we werken nog altijd het liefst met analoge synths. Die dingen kunnen helaas een rottig temperament hebben. Geen idéé waarom we dit onszelf blijven aandoen, nu ik mezelf zo hoor spreken. (lacht)Maar weet je, we hebben een hoop lol met die instrumenten. Ik haat het zelf om hedendaagse elektronica-artiesten te horen die zich netjes aan de studioversie houden om niemand voor het hoofd te stoten. Waar is de opwinding? Waar het gevaar? Fuck it."

Opwinding en gevaar waren er wel tijdens hun eerste optreden op Glastonbury, waarmee ze hun sterrenstatus ultiem zouden bevestigen. Het muziekblad Qen The Telegraph noemde die show achteraf zelfs een van de vijftig beste concerten in de hele geschiedenis. Alweer een reden om zaterdag naar Brussel Summer Fest af te zakken, dus. Die eerste Glastonbury-show was geschift, herinnert Hartnoll zich nog haarscherp. "Mijn broer Paul was ziek van ellende", lacht hij. "We kregen hem maar met man en macht van de toiletpot. Ik liep rond als een opgewonden Jack Russell. We voelden dat we geschiedenis zouden schrijven, of pijnlijk zouden afgaan. Iedereen wilde weten of techno, house of ambient thuishoorden op een rockfestival. Vandaag is dat een bespottelijke gedachte maar toen had ik echt gerekend op een boze menigte met rieken en toortsen. (lacht)Gelukkig voerde de show ons én het publiek naar de zevende hemel. Dat beloof ik ook in Brussel, trouwens."

Orbital speelt 12/8 op Brussels Summer Festival. Die dag spelen ook o.a. GOOSE, Allez Allez en Milow.