Direct naar artikelinhoud
Asiel en migratie

Overheid mag kinderen zonder papieren niet meer opsluiten

Het repatriëringscentrum 127bis telt vier woonunits.Beeld Photo News

De federale overheid mag gezinnen met kinderen niet langer opsluiten in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. De Raad van State heeft de regeringsbeslissing in die zin geschorst. 

Sinds vorige zomer kon de overheid gezinnen zonder verblijfspapieren opsluiten in het terugkeercentrum 127bis, met het oog op hun terugkeer. Dat leidde tot protest, onder meer bij een aantal mensen- en kinderrechtenorganisaties. Zij trokken naar de Raad van State om de juridische grond van die regeringsbeslissing aan te klagen en kregen nu gelijk. De beslissing werd geschorst.  De overheid kan daardoor geen gezinnen meer onderbrengen in Steenokkerzeel, tot er een definitief arrest is. Dat kan nog een jaar duren.

De advocaten gebruikten een omweg om hun gelijk te krijgen. De argumentatie was dat het gesloten centrum te dicht gelegen is bij de luchthaven van Zaventem. De lawaaihinder van opstijgende en landende vliegtuigen zou mogelijk een traumatiserend effect kunnen hebben op de kinderen. Eerder werd in Frankrijk een gelijkaardige juridische regeling afgeschoten op basis van dezelfde argumenten.

Anna-Maria

Op dit ogenblik verblijven er geen gezinnen in het centrum. De Dienst Vreemdelingenzaken, verantwoordelijk voor het centrum in Steenokkerzeel, zal de uitspraak analyseren en bekijken wat de verdere opties zijn.

Begin dit jaar was er nog veel protest toen het Armeense gezin van de achtjarige Anna-Maria Khmoyan in het centrum werd ondergebracht, nadat eerdere pogingen om hen terug te wijzen waren mislukt. Bruno Soenen, de advocaat van het gezin, reageert opgelucht. “Dit is fantastisch nieuws.”

‘Dit is fantastisch nieuws’
Bruno SoenenAdvocaat van het Armeense gezin van Anna-Maria

Het gezin verblijft intussen al een tijdje buiten het centrum, in een open terugkeerwoning. De procedure die nu beslecht is, werd al in augustus aangespannen. “Maar dit betekent dat het gezin van Anna-Maria niet moet vrezen opnieuw opgesloten te worden”, zegt Soenen.