Direct naar artikelinhoud

Contador maakt oorlog in Vuelta

In zijn laatste grote ronde verzorgt Alberto Contador als enige het spektakel verzorgt. Hij nam 42 seconden terug op leider Chris Froome, die twee keer ten val kwam.

Het was op de Puerto del Torcal, de laatste beklimming van de dag, dat Contador in de aanval trok. In eerste instantie samen met Nicholas Roche, maar de BMC-renner haakte snel af. 'El Pistolero' zette alleen door, al zag het er niet naar uit dat de smaakmaker van deze Vuelta daar finaal ook tijdwinst zou mee boeken.

Tot eerst Chris Froome tot twee keer toe ten val kwam én hij plots steun kreeg van Edward Theuns. De Gentenaar maakte deel uit van de vroege vlucht. "Ik was voorop geraakt zonder veel krachten te verspelen", vertelde Theuns achteraf. "Eén keer schoof ik mee en hop, het was de goede vlucht. Je weet nooit, dacht ik. Maar die Puerto del Torcal was geen spek voor mijn bek." Tomasz Marczynski van Lotto-Soudal soleerde naar zijn tweede ritwinst.

Contador van dienst zijn, dat lukte Theuns wel nog. Hij liet zich uitzakken en reed zich vijftien kilometer lang de ziel uit het lijf voor zijn populaire ploegmaat. "Wat was hij sterk. Mijn ploegleider riep me toe om gas te blijven geven tot op de streep. Maar op een kilometer of drie van Antequera was het over en out. Nu, het heeft Alberto toch opnieuw wat tijdwinst opgeleverd. En mij een paar flinke schouderkloppen. Hij is een dankbare jongen, hoor."

Een vierde eindzege in de Vuelta zit er - zonder extreme tegenslag van Froome - niet meer in, maar een podiumplaats ziet Contador wel nog zitten. "Absoluut", klonk Theuns overtuigend. "En het hele team gelooft dat het kan. Omdat we weten dat Alberto blijft terugvechten en vooral omdat hij in topvorm is. Kijk eens terug naar het klassement na de derde rit (naar Andorra, DNR). Dat was zijn enige slechte dag en hij telde toen al drie minuten achterstand op Froome. Hij is de enige die sindsdien geen tijd meer verloor. Op alle anderen pakte hij tijd terug. Hij staat nu negende, op exact één minuut van Chavez, de nummer drie. Dat podium wordt ons doel."