Direct naar artikelinhoud

Nieuwe topman moet Uber uit schandaalsfeer halen

De verpersoonlijking van de Amerikaanse droom. Van Iraans vluchteling tot CEO van een technologiesymbool. Dara Khosrowshahi (48) wordt de nieuwe topman van taxidienst Uber.

"Ik blijf wachten op het moment dat onze president zich gedraagt zoals het een president betaamt. En hij faalt, keer op keer."

Dit is een van de jongste tweets van Dara Khosrowshahi, nadat Donald Trump het extreemrechtse geweld in Charlottesville pas moeizaam en heel laat veroordeelde. Herhaaldelijk al liet Khosrowshahi zijn uitgesproken mening over de politiek blijken. Misschien niet helemaal verrassend: hij is bestuurslid van The New York Times Company.

Het was ook diezelfde New York Times die de overstap van Khosrowshahi van reissite Expedia naar taxidienst Uber bekendmaakte. Een woordvoerder van Uber bevestigde inmiddels dat er een nieuwe topman is gekozen, maar wil (nog) niet zeggen dat het Khosrowshahi is.

Veel werk op de plank

Met de aanstelling van Dara Khosrowshahi sluit de raad van bestuur van Uber een moeizame zoektocht van bijna drie maanden af. Khosrowshahi moet er de erfenis van de opzijgeschoven oprichter Travis Kalanick beheren. Ook Meg Whitman van IT-gigant Hewlett Packard Enterprises en Jeff Immelt van het industriële conglomeraat General Electric bleken in de running, maar vielen op het laatst af. Beiden zorgden voor verdeeldheid in de raad van bestuur. Die bestuursraad blinkt nu ook niet meteen uit in eensgezindheid, een rechtstreeks gevolg van de spanningen door de schandalen die ontstonden rond de egocentrische en ronduit seksistische gevallen topman Kalanick.

Die Kalanick bleef wel bestuurder bij Uber, wat leidde tot een heuse krachtmeting met andere aandeelhouders, durfkapitaalverstrekker Benchmark op kop. Ook extern is het bedrijf al sinds zijn ontstaan redelijk controversieel, wegens de disruptie die de app betekent voor de klassieke taxibedrijven. Ook het onduidelijke sociale statuut van de chauffeurs, wel vaker een heikel thema bij deeleconomiebedrijven, zorgt voor wrevel.

Aan de 48-jarige Khosrowshahi dus om orde op zaken te stellen. Hij is misschien geen klassieke beroemdheid in de techwereld, maar zijn cv is er daarom niet minder om. In de twaalf jaar dat hij topman is van Expedia heeft hij de omzet van het bedrijf verviervoudigd, tot 8,7 miljard dollar (6,7 miljard euro) in 2016.

Expedia is het grootste online-reisbureau van de VS, met - ook bij ons bekende - sites als Hotels.com, Trivago en Travelocity in de portfolio. Een auto, accommodatie of vliegticket, alles is te huur via het reisbedrijf. Het bedrijf is geen Silicon Valley-zeepbel maar onderdeel van de techscene rond Seattle.

Khosrowshahi is geboren in Iran en vluchtte op zijn negende tijdens de Iraanse Revolutie met zijn ouders naar de Verenigde Staten. Hij is afgestudeerd als elektrotechnicus aan Brown University. Voordat hij bij Expedia kwam, was hij financieel directeur bij IAC, het internet- en mediabedrijf van de robuuste zakenman Barry Diller. IAC nam Expedia in 2003 over, waarna Khosrowshahi aan het roer kwam.

De inmiddels Amerikaanse staatsburger staat bekend om zijn rotsvaste vertrouwen in technologische ontwikkelingen. Die kan hij botvieren op de verdere ontwikkeling van de taxi-app. Uber, dat nog altijd verlieslatend is, groeit desondanks nog steeds - zeker in opkomende markten als Rusland en India. De taxidienst, die gewaardeerd wordt op de fabuleuze 62,5 miljard dollar (52,5 miljard euro), telt 15.000 medewerkers. Vorig jaar boekte het een omzet van 5,9 miljard euro, en een verlies van ruim 2,6 miljard euro. Desondanks moet Uber een van de volgende spraakmakende beursgangen worden.