Direct naar artikelinhoud

Red Lions klauwen zich ook naar finale

Er komt geen einde aan het Belgische hockeyfeestje in Amsterdam. De Lions hadden vrijdagavond na een late Duitse gelijkmaker wel shoot-outs nodig, maar losten dat keurig op. Nu komt er twee keer in de finale België-Nederland aan.

Goed begon de halve finale niet voor onze hockeymannen. De gevreesde Lukas Windfeder haalde na drie minuten al uit op strafcorner. De Lions voerden de druk op en kwamen in het
tweede kwart verdiend op gelijke hoogte. Een voorzet van Tom Boon ging via een Duitse stick
binnen. België leek zelfs met een voorsprong de rust in te gaan, maar de goal van Felix Denayer
werd na videoberaad afgekeurd wegens een voorafgaande kick van Simon Gougnard. Zeven
minuten na de pauze kwamen de Belgen toch op voorsprong (2-1). Alweer via sluipschutter
Sébastien Dockier. "Assistent-coach Philippe Goldberg pept mij voor de match altijd geweldig
op", zei Dockier. "'Niet te veel twijfelen en schieten' is zijn devies. Ik volg dat op en het gaat steeds beter."

De Duitsers kwamen vervolgens opzetten en keeper Vanasch pakte alweer uit met enkele
sublieme reddingen. Met nog slechts 1 minuut en 35 seconden op de klok moest hij zich echter opnieuw gewonnen geven (2-2). Geen nood echter: in de beslissende shoot-outs geraakten
vier Duitsers niet voorbij 'The Wall'. Denayer en de 21-jarige Wegnez - hij speelt echt zonder
complexen - scoorden wel en zo mag België, na Boom 2013, voor de tweede keer naar een EK-
finale. "Je kunt één keer een wereldprestatie leveren, maar als je dat twee keer op een toernooi doet, ben je écht de beste van de wereld", was Manu Stockbroekx lovend over zijn doelman. "We wisten dat het een moeilijke wedstrijd ging worden en we hadden de shoot-outs goed
voorbereid. Neen, ik heb nooit gepanikeerd."

'Helemaal opgenaaid'

Zelf maakte Stockbroekx voor het eerst de zestig minuten vol na een hamstringblessure. Hinder ondervond hij duidelijk niet, want hij pakte weer enkele keren uit met zijn gekende rushes. "Ik kreeg van de staf goede feedback, ik ben dus tevreden", bleef Stockbroekx bescheiden. "Ik speelde nog niet veel op dit toernooi, een uitschakeling had voor mij dus een fameuze domper betekend." Voor Stockbroekx wordt de finale trouwens heel speciaal. Als speler van Bloemendaal woont hij immers in Amsterdam. Hij speelt dus een EK-eindstrijd in zijn thuisstad tegen zijn Oranje-kameraden. "Maar laten we alsjeblieft niet de vergelijking maken met die 5-0 van voorbije maandag", zegt de Antwerpenaar. "Het wordt straks een finale, geen poulematch. Die Hollanders zullen helemaal opgenaaid zijn. Maar wij willen wel die titel. Deze generatie heeft daar