Direct naar artikelinhoud

Regering wil deelname Turkse Belgen aan nieuw referendum blokkeren

De regering is niet van plan om Turkse Belgen te laten stemmen bij een Turks referendum over de doodstraf. Premier Charles Michel (MR) onderzoekt de juridische opties.

"Ik zal dit niet tolereren. Een referendum over de herinvoering van de doodstraf is in mijn ogen een onaanvaardbaar onderwerp", is het duidelijke standpunt van Michel.

De premier zit hiermee op dezelfde lijn als de Vlaamse regeringspartijen. Volgens CD&V zou zo'n referendum indruisen tegen alle principes waar de Belgische samenleving voor staat.

Het is wel niet duidelijk hoe de regering kan verhinderen dat Belgen die ook een Turkse paspoort hebben straks hun stem uitbrengen. Michel laat nu de 'juridische opties' onderzoeken. Een van de pistes zou zijn om de praktische organisatie van een referendum te blokkeren: door geen zalen te verhuren of geen politie vrij te maken om de veiligheid te garanderen.

'Hier is hier en daar is daar'

Al lijkt dit allesbehalve een sluitende oplossing. Experts wijzen erop dat de Turkse ambassade dan nog altijd kan dienen als plek om te stemmen. Daar heeft België niets te zeggen.

"We moeten het principe 'hier is hier en daar is daar' huldigen", zegt N-VA-Kamerlid Peter De Roover. "Mijn partij heeft een voorstel neergelegd waardoor Turkse maar bijvoorbeeld ook Marokkaanse gezagsdragers toestemming moeten vragen voordat ze campagne mogen voeren." De andere regeringspartijen vrezen dat dit tegen het internationaal recht ingaat.

De Roover ziet nog een andere optie: de bestaande diplomatieke verdragen strenger toepassen. "Diplomaten kunnen hier niet zomaar grote politieke evenementen organiseren."

Turks president Recep Tayyip Erdogan beloofde vorig jaar na de mislukte staatsgreep de doodstraf weer in te voeren "als de Turken dat wensten". Vorige maand herhaalde hij die belofte. Erdogan won midden april een referendum over een uitbreiding van zijn eigen presidentiële macht. De in België wonende Turken stemden toen massaal vóór (75 procent pro).

Ook de Nederlandse en Duitse regering hebben al gezegd dat ze een nieuw Turks referendum over de doodstraf niet zullen toelaten. "Dit is onvoorstelbaar", klinkt het in Berlijn. Michel wil samenwerken met zijn Nederlandse en Duitse collega's om een oplossing te vinden.