Direct naar artikelinhoud

Cultuursector kreunt na gehak in subsidies

Nog maar 207 kunstorganisaties zullen na 2017 mogen genieten van jaarlijkse subsidiëring. De bedragen voor de overlevers die cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) bekendgemaakt heeft, blijven ook onder de verwachtingen. Vooral muziekorganisaties betalen het gelag. Jeugdige clubs uit het muziekcircuit worden zelfs volledig op zwart zaad gezet.

Belgische bands die op zomerfestivals zoals Werchter spelen zijn dikwijls groot geworden in dat rijk geschakeerde clubcircuit. Maar voortaan wordt het voor jonge bands veel moeilijker om zo'n steile opmars waar te maken. Oorzaak is de kaalslag bij de jaarlijkse kunstensubsidies, die het voortbestaan van een groot aantal poppodia voor jonge talenten in gevaar brengt.

Dat is het geval voor muziekcentrum Muziekodroom (Hasselt), Nijdrop in Opwijk, de Vaartkapoen in Molenbeek, 5voor12 (Petrol) in Antwerpen en het Kultuurkaffee van de VUB in Brussel. Dat kan verregaande gevolgen hebben voor de Vlaamse popscene in zijn geheel. Ook Let's Go Urban, en enkele kleinere folk- en wereldmuziekclubs verliezen alle overheidssteun.

Daar blijft het niet bij. Gewaardeerde theatergezelschappen als Tristero, Bloet (Jan Decorte) of het KIP worden plots van alle subsidies beroofd. Dat is opmerkelijk omdat de beoordeling vooraf goed meeviel, en andere, grotere of bekendere organisaties wel nog steun krijgen, ondanks een minder goed rapport. Ook Zita Swoon, Jeugd & Muziek en Judas Theaterproducties kregen een rode nul in de bus.

Van de regionale spreiding die Gatz beloofde blijft weinig over. Meerdere Limburgse kunstinstellingen krijgen helemaal niets meer. Naast de Muziekodroom gaat het onder meer om Kunstencentrum België (Hasselt), de Alden Biesen Zomeropera (Bilzen) en de cultuurwerking stad Genk. Buiten de driehoek Antwerpen-Brussel-Gent is de spoeling dun.

In totaal mogen maar 207 kunstorganisaties vanaf 2017 rekenen op structurele overheidssteun, liefst 49 minder dan bij de vorige vierjarige ronde, die van 2013 tot eind dit jaar loopt. Vooral N-VA drong aan op die shake-out. Minister Gatz stelt wel dat de overblijvers gemiddeld 14 procent meer krijgen dan vorig jaar.

Die cijfers worden in de sector erg genuanceerd. Gatz slaagt er niet in de besparingsrondes van de voorbije jaren ongedaan te maken, menen ze, als je rekening houdt met de indexeringen en het verlies van de provinciale subsidies. Sommige van de zogenaamde 'winnaars' gaan misschien wel meer krijgen in vergelijking met vandaag, maar nog altijd fors minder dan de adviescommissies vooropstelden. Volgens oKo, de koepel van podiumkunstorganisaties gaat de kunstensector - grote en kleinere organisaties bij elkaar - er in totaal 9,7 procent op achteruit tegenover de vorige subsidieronde.

De reacties klinken verbitterd. Zakelijk leider Kurt Melens van NTGent: "We krijgen nu 174.000 euro minder dan in 2013. Laat het duidelijk zijn dat NTGent met de toegekende middelen de ingediende plannen niet kan realiseren." Zakelijk directeur Luk Van den bosch van Toneelhuis in Antwerpen, nochtans de grootste speler: "Je kunt niet verwachten dat wij gelukkig zijn."

► 2-3