Direct naar artikelinhoud

Sven Gatz maakt boekenwurmen van peuters

Minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) zal alle baby's en peuters in Vlaanderen en Brussel enkele boekjes geven. Hij breidt daarvoor het al bestaande Boekstart uit.

Boekstart startte in 2005 onder de naam Boekbaby's als project in tien Vlaamse gemeenten. Enkele honderden gezinnen kregen een pakketje boeken toen hun baby zes maanden jong was. Het project is al uitgebreid naar 122 gemeenten en ruim 22.000 kinderen, maar voor Gatz mag het nog verder gaan. Op de Staat van het Boek maakte hij bekend het project naar gans Vlaanderen en Brussel uit te breiden.

"Onderzoek toont aan hoe belangrijk het voor baby's, peuters en kinderen is om van boeken, liedjes en gedichtjes te genieten", zegt Gatz. "Hoe vroeger ze in contact komen met boeken en voorgelezen worden, hoe sneller ze nieuwe woordjes oppikken en ervaren dat lezen leuk is. Bovendien is het ook beter voor hun taal- en leesontwikkeling."

De ouders van elke baby die zes maanden oud wordt, krijgen bij hun bezoek aan Kind en Gezin gratis een eerste 'boekenpakket', met een voel- en kijkboek. Als ze anderhalf zijn, krijgen ze een uitnodiging om in de bib een peutertas op te halen met nog twee boekjes en een brochure over voorlezen.

Iedereen Leest, de vroegere Stichting Lezen, coördineert het project. De Vlaamse overheid steunt het project van 2018 structureel.