Direct naar artikelinhoud

Groetjes uit het ISS

Wanneer u dit leest, is hij hopelijk weer veilig geland op aarde. De Amerikaanse astronaut Scott Kelly (52) verbleef de afgelopen 342 dagen aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Van daaruit maakte hij 713 prachtige foto's. Elke dag stuurde hij een tweetal panorama's in de richting van zijn 878.000 Instagram-volgers.

Hij schoot onder meer deze prachtige beelden van het Tengizmeer in Kazachstan of met sneeuw bedekte velden. Maar hij speelde ook in op de actualiteit, door in te zoomen op steden waar het op dat moment gebeurde. Na 13 november postte hij een luchtbeeld van Parijs, na de bloedige aanslagen in de lichtstad. "Ik ben geschokt en geëmotioneerd door de aanslagen in Parijs. Onze gedachten zijn in de ruimte bij Frankrijk", schreef hij. De Super Bowl in de Amerikaanse stad Santa Clara zag hij met eigen ogen. Tijdens de bewuste wedstrijd in februari zoefde het ISS boven het stadion. "Maar met een snelheid van 28.000 kilometer per uur duurde het niet lang."

Eind vorig jaar liet Kelly ook via Twitter weten dat hij van een minituintje in de ruimte droomde. Met gekleurde led-verlichting probeerde de man plantjes te kweken; twee maanden later stond er een Zinnia-bloem in bloei. "Er zijn ook andere vormen van leven in de ruimte", klonk het toen. Ook daarvan bestaat er zwevend beeld vanuit de kosmos.

Reis naar Mars

Maar Kelly was natuurlijk niet op ruimtemissie om te fotograferen en te tuinieren. Hij werkte in het ISS mee aan zo'n 400 experimenten. En een van de studieobjecten was hijzelf. NASA zou graag meer inzicht krijgen in het effect van langdurige gewichtloosheid. Dat natuurlijk met het oog op een mogelijke reis naar Mars.

Bij zijn terugkeer zal de ruimteorganisatie data van Kelly vergelijken met die van zijn eeneiige tweelingbroer en voormalig astronaut Mark Kelly. De twee hebben dezelfde genen, achtergrond en leefpatroon. Perfect materiaal voor een perfecte vergelijking.