Direct naar artikelinhoud

Op 27ste moet Kums zijn Schoen verzilveren

Hoelang houdt het droom-huwelijk tussen AA Gent en Sven Kums (27) nog stand? De Gouden Schoen beseft dat hij op een kruispunt in zijn carrière staat. 'Ik ben op een leeftijd gekomen dat ik moet nadenken of ik een stap hogerop wil zetten.'

Sven Kums is gisteren wakker geworden in een nieuwe wereld. Officieel de beste voetballer van het land, dat stemt tot nadenken. De Gouden Schoen beseft dat hij de voorbije weken en maanden naar een hoger niveau is geklommen en voelt de interesse uit het buitenland toenemen. Zijn plekje tussen de beste elf van de groepsfase in de Champions League en zijn eerste selectie voor de Rode Duivels hebben scouts wakker gemaakt. Vorige week nog raakte bekend dat het Italiaanse Fiorentina interesse heeft.

Bij AA Gent willen ze de concurrentie voor zijn en sprak het bestuur op het gala van de Gouden Schoen openlijk de intentie uit om Kums een verbeterd of verlengd contract te geven. Het huidige loopt nog tot juni 2018. "Ik heb ondertussen al een eerste keer met Sven gesproken", zegt Gent-voorzitter Ivan De Witte. De onderhandelingen zullen de komende weken intenser worden, maar vraag is of Kums er zelf al uit is waar zijn toekomst ligt.

"Ik laat alles open", antwoordde de middenvelder tijdens een persconferentie. "Ik ben gelukkig in Gent en ik voel mij hier gewaardeerd, maar de komende maanden kan er veel gebeuren." Hij verwijst daarmee vooral naar het sportieve. Wat doen de Buffalo's nog in de Champions League? Halen ze de bekerfinale? Doen ze opnieuw mee voor de titel? Neemt Wilmots hem mee naar het EK?

De antwoorden op die vragen zullen een belangrijke rol spelen in Kums' beslissing. Want onder de oppervlakte sluimert een ambitie om de sprong naar een aantrekkelijkere competitie te wagen. "Ik zal de komende maanden moeten afwegen of dat de juiste optie is."

Eind februari wordt de Gouden Schoen 28 jaar. Zweert hij deze zomer trouw aan AA Gent, dan laat hij mogelijk zijn laatste kans op een transfer naar een buitenlandse club schieten. Het stelt Kums voor een dilemma. "Ik herken dat uit mijn carrière in de rekrutering", zucht De Witte. "In het bedrijfsleven heb ik gelijkaardige situaties gekend. Een toptalent groeit naar een hoger niveau en wordt dan geconfronteerd met de vraag: wat nu? In het voetbal is het echter nog moeilijker om die ambitie als werkgever te managen, want de carrière is veel korter."

Het is de reden waarom De Witte zich kan verplaatsen in de situatie van zijn Gouden Schoen. "Ik heb begrip voor zijn ambitie. Er is voor Sven de voorbije maanden veel veranderd. Hij staat voor een belangrijk moment in zijn leven."

Desondanks is de voorzitter ervan overtuigd dat AA Gent alle troeven heeft om Kums te overtuigen ook na de zomer in de Ghelamco Arena te blijven. "Er zijn nog veel onbekende factoren die pas de komende maanden duidelijk zullen worden, maar ik heb er vertrouwen in dat we zullen slagen in ons opzet om Sven hier langer te houden."

Gents DNA

Voor het bestuur is de aanwezigheid van Kums een cruciale factor in de uitbouw van de club. "Voor het DNA van AA Gent wordt hij heel belangrijk", zegt De Witte. "Zowel qua voetbal als qua persoonlijkheid is hij waarvoor het vernieuwde AA Gent moet staan. En op het veld laat hij de machine draaien."

Ook coach Hein Vanhaeze-brouck windt er geen doekjes om: "Als Kums straks zou vertrekken, dan zitten we met een probleem. Hij neemt de ploeg op sleeptouw, is de centrale figuur op het middenveld en is onze aanvoerder. Hij is een zeer belangrijke factor. Niet onvervangbaar, maar we zullen toch goed moeten zoek om iemand te vinden die in de buurt komt."

Wel geeft Vanhaezebrouck zijn speler nog een waarschuwing: "Sven moet vooral voetballen. Als hij in juni naar het EK in Frankrijk wil, dan moet hij blijven presteren. Het is gevaarlijk als spelers te veel gaan nadenken."

Afwachten of de lof en de (financiële) erkenning waarmee ze Kums in Gent overladen volstaan om hem straks te laten afzien van een vertrek uit België.