Direct naar artikelinhoud

Nu routiniers falen krijgt jeugd een kans

De rangorde in veldritland ligt overhoop. De jeugd heeft op het BK de macht gegrepen en dat is de bondscoach niet ontgaan. Rudy De Bie wil het jonge talent ook op het WK zijn kans geven.

Wie mag voor België naar het WK in Zolder? Wout Van Aert, Kevin Pauwels en Sven Nys, de drie beste Belgen op de UCI- ranking, zijn zeker van hun selectie. Voor de resterende plaatsen is het drummen. Rudy De Bie ziet zeven kandidaten voor drie of vier tickets - in het waarschijnlijke geval dat Van Aert leider blijft in de Wereldbeker. "Ik sta voor een lastige keuze", zegt de bondscoach. "Nooit was mijn opdracht zo moeilijk. Het is een luxe dat er zoveel jongens in aanmerking komen, maar het betekent vooral dat ik harde keuzes moet maken."

De Bie hakt volgende week de knoop door en zal tot dan niks lossen. Maar het is duidelijk dat de selectie minder traditioneel zal zijn dan de voorbije jaren. "De conclusie van het BK is dat de jeugd op de deur klopt en dat de gevestige waarden moeten uitkijken", zegt hij.

Ervaring

De namen kunnen we zelf invullen: Tom Meeusen en vooral Klaas Vantornout moeten zich zorgen maken over hun oproeping. Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Toon Aerts, Tim Merlier en Gianni Vermeersch mogen dan weer hopen. De Bie is niet te verleiden tot straffe uitspraken, maar hij zal zijn verantwoordelijkheid nemen, zegt hij. "Als bondscoach zal ik me niet verstoppen. Ik kan niet om de jeugd heen. De jongeren zullen hun kans krijgen. Niet omdat ik ze een plezier wil doen of omdat ik ze wil belonen, wel omdat ze hun plaats verdienen."

Wie dan geselecteerd wordt en wie daarvoor moet wijken, is nog geen uitgemaakte zaak. Ook niet in het hoofd van de bondscoach. Hij houdt rekening met meerdere factoren, zegt hij. De aard van het parcours bijvoorbeeld. Dat pleit voor mannen als Meeusen, Sweeck en Merlier. Maar nog meer met de huidige vorm. "De conditie van het moment is belangrijker dan de resultaten van vier of vijf weken geleden", zegt De Bie. Dat wetende hebben jongens als Vanthourenhout en Aerts een streepje voor. Vantornout komt er in beide gevallen niet goed uit. "Maar Klaas staat nog steeds op mijn lijst", zegt De Bie. "Ik schrap hem nog niet."

Vantornout heeft net als Meeusen het voordeel van de ervaring. Hij zal zich minder snel gek laten maken en kan normaal beter om met de druk en de stress. Maar daar wil de bondscoach dan weer geen rekening mee houden. "Dat is geen afweging", zegt hij. "De druk is in de Wereldbeker- wedstrijden bijna even groot en daar doen de jonge gasten het ook goed."

Bovendien zal de jeugd zich wellicht makkelijker naar de richtlijnen van de bondscoach plooien. "Ik wil jongens die er geen probleem mee hebben om in dienst te rijden van de ploeg."

De Belgische hiërarchie voor Zolder is duidelijk. De Bie: "Wout Van Aert is kopman, Kevin Pauwels is schaduw- kopman." De rest heeft zich daaraan aan te passen.