Direct naar artikelinhoud

Libië moet vzw Laurent 38 miljoen euro

In een zaak rond een mislukt project om bomen te planten in de woestijn heeft prins Laurent gelijk gekregen van de rechter in Brussel. Wegens contractbreuk moet Libië zijn vzw nu 38 miljoen euro betalen. De Libische regering legt zich daar niet bij neer. 'We gaan door tot het bittere eind.'

38 miljoen euro. Dat duizelingwekkende bedrag moet de Libische regering ophoesten aan de vzw Global Sustainable Development Trust (GSDT) van prins Laurent. Aan de uitspraak gaat een ingewikkelde, juridische procedure vooraf die al jaren aansleept. Want de Libische regering blijft zich koste wat het kost verzetten tegen een veroordeling.

Advocate Sandra Gobert, die optreedt voor Libië: "We hebben daar verschillende argumenten voor. Zo was er onder andere al een minnelijke overeenkomst om het contract tussen de vzw en de regering op te zeggen. Libië betaalde daar zelfs al een bedrag van 617.000 dinars (zo'n 400.000 euro) voor aan de vzw van de prins."

De burgerlijke rechtbank veegde de argumenten van de Libiërs gisteren van tafel. Dit tot grote tevredenheid van de vzw en prins Laurent. "We zijn inderdaad enorm tevreden met die uitspraak, al hopen we nu maar dat het land de betalingen effectief uitvoert. Als ze zaken doen met ons land, moeten ze zich aan de regels houden", zegt Pierre Legros, advocaat van de vzw. "Wat de Libische regering in dit geval gedaan heeft, was niet correct. Het is een goede zaak dat de Belgische justitie dat juist begrepen heeft", zegt prins Laurent zelf.

Groene gordel

Zijn vzw mocht er in 2008 een groene gordel aanleggen rond de steden Tripoli, Benghazi en Al Bayda om de woestijnvorming tegen te gaan. Een megaproject waarbij 200 hectare bos aangelegd moest worden. Dat werk werd gecoördineerd door een team van twaalf specialisten, terwijl honderden lokale arbeiders het werk in Libië uitvoerden. Een werk dat miljoenen euro's kostte. Maar in 2010 werd het project stopgezet en de samenwerking opgeheven.

Dat de Brusselse rechter besliste dat Libië de som van 38 miljoen euro alsnog moet betalen aan de vzw, betekent niet dat dat ook zal gebeuren. Integendeel, advocate Sandra Gobert gaf al aan zeker opnieuw in beroep te gaan. "We gaan door tot het bittere einde", zei meester Gobert daarover.

Vzw failliet

Intussen is de vzw wel failliet. Maar via de constructie van een nieuwe vzw met hetzelfde doel kan het geld alsnog ontvangen worden. Op de persoonlijke rekening van prins Laurent wordt het geld alvast niet gestort, bedrukt meester Pierre Legros. "Helemaal niet. Het geld hoort toe aan de vzw. Daar was prins Laurent gewoon lid van."