© Photo News

Fysicus: “Froome haalt geen voordeel uit speciale houding tijdens afdaling”

Uit onderzoek van professor Bert Blocken, een Belgische deskundige windfysica aan de Technische Universiteit Eindhoven, blijkt dat de ‘gevaarlijke’ houding waarmee Chris Froome in de achtste Touretappe de Peyresourde afdaalde aerodynamisch gezien ongunstiger was dan een ‘normale afdalingshouding’. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

Het onderzoek aan de TU Eindhoven, in samenwerking met de Universiteit Luik en het bedrijf ANSYS, toont aan dat de tijdwinst die Froome, met zin voor risico, bij de afdaling boekte niet het gevolg was van minder luchtweerstand. Uiteindelijk bleek zijn onorthodoxe houding, zittend op de stang, voor 0,6 procent meer luchtweerstand te zorgen. De meest ideale houding tijdens een afdaling zou een ‘tijdrithouding’ zijn, zo rekende Blocken uit.

“Het zou kunnen dat Froome in deze houding meer vermogen kon leveren, en netto wel winst boekte, maar dat kan Blocken niet narekenen. Een groot deel van de winst zat aan het begin van de afdaling, zo observeerde Blocken, waar hij direct een groot gat sloeg omdat de anderen niet opletten”, zo besluit het persbericht van de TU Eindhoven.

Na zijn zege in de achtste etappe nam Froome de gele trui over van Greg Van Avermaet.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer