Direct naar artikelinhoud

Mertens wil meer minuten

Hij vindt het fantastisch in Napels, maar Dries Mertens (27) is ook maar een mens. Als voetballer wil je spelen. En dat doet hij momenteel te weinig, ondanks een basisplaats en knappe assist tegen Lazio. Verandert de situatie niet, dan dringt een vertrek komende zomer zich op.

Net in het Stadio Olimpico mocht Dries Mertens nog eens in de Napolitaanse basis beginnen. In la bella Roma zette de flankaanvaller in mei vorig jaar de kroon op een fantastisch debuutseizoen in Italië met winst in de Coppa Italia. Mertens leek eind vorig seizoen zijn plek definitief verworven te hebben in het elftal van Rafa Benitez. Leek. Ook Bredero wist het: het kan verkeren

Tegen Lazio kreeg hij pas zijn zesde basisplaats van het seizoen in de Serie A. Te weinig voor een Rode Duivel. Te weinig voor Mertens. Het weer mag nog zo mooi zijn in Napels, het leven in Italië nog zo fantastisch, voor een voetballer tellen de speelminuten: 1.258 heeft Mertens er dit seizoen op de teller, amper de helft van het totaal. Søren Lerby, Mertens' manager, houdt zich vooralsnog op de vlakte.

Knappe cijfers

"Dat Dries wil spelen, is logisch", aldus Lerby. "Dries heeft het fantastisch naar zijn zin in Napels. Zelf vind ik dat hij het verdient om meer te spelen. Hij toonde al meer dan eens dat hij het verschil kan maken. Al ben ik zijn zaakwaarnemer natuurlijk."

Toch horen we dat Mertens wel degelijk ontevreden is met zijn huidige situatie. Dat hoeft niet te verwonderen. Ondanks zijn beperkte speelminuten kan hij nog steeds knappe cijfers voorleggen. Met vier goals en vijf assists is Mertens iedere 140 minuten beslissend voor zijn team. Zo ook gisteren. Met een knappe doorsteekpass zette hij Higuain - al was de afwerking van de Argentijn ook niet mis - op weg naar de enige treffer tegen Lazio. Daardoor kon Napoli naar de derde plek in de Serie A klimmen.

Voor Mertens was het al zijn derde assist in evenveel wedstrijden in 2015. Maar of Benitez zijn Belgische flankaanvaller volgende week zal belonen met een nieuwe basisplaats is maar de vraag. Nadat concurrent Lorenzo Insigne een zware blessure had opgelopen, werd Mertens al geen onbetwiste basisspeler. Twee weken geleden haalde Napoli met Manolo Gabbiadini er nog een flankspeler bij.

Voor Mertens is het echter menens. De komende maanden zal er iets moeten veranderen of een vertrek komende zomer dringt zich op. Om die reden zijn ook de gesprekken met Napoli over een contractverlenging - zijn huidige verbintenis loopt tot 2018 - voorlopig on hold gezet.