Direct naar artikelinhoud

Boze machinistenbond wil toch gaan praten

De NMBS de probeert machinistenbond ASTB te doen afzien van het plan om zeven zaterdagen te staken. Tegelijk broedt ze op een plan-B om de reiziger te sparen. 'Machinisten zonder dienst zullen opgeroepen worden.'

De piepkleine bond ASTB, amper 1.300 leden sterk, was na eerdere stakingen in maart en mei al uitgegroeid tot de risee van het spoor, maar heeft nu helemaal afgedaan. Reizigersorganisaties, kustburgemeesters, -horeca, toerismeverenigingen en politiek: allemaal vielen ze gisteren over het niet-erkende syndicaat heen, nu dat van plan is om de komende zeven zaterdagen het treinverkeer te ontregelen.

En dat allemaal omdat de personeelsdienst HR-Rail volgens de vakbond doof bleef voor haar vraag om te onderhandelen over betere loonvoorwaarden en werkomstandigheden. Vooral de NMBS zit verveeld met de zaak. In tegenstelling tot bij stakingen tijdens weekdagen, waar vooral abonnees getroffen worden, raken deze acties het spoorbedrijf zwaar in de portemonnee. Dagtrippers zijn een belangrijke bron van extra inkomsten.

"We zullen er alles aan doen om de gevolgen tot een minimum te beperken. Over hoe we dat zullen aanpakken, willen we nu nog niet vooruitlopen. Woensdag komt er een verzoeningsgesprek", aldus woordvoerster Frieke Neyrinck.

ASTB juicht toe dat HR-Rail nu wel wil praten en mildert twee dagen na haar waanzinnige aanzegging al de toon. "We zijn blij dat we eigenlijk de aandacht van de NMBS hebben", zegt ondervoorzitter Marcos Reynhout. "En wij zijn wel degelijk voor rede vatbaar. Ons eisenpakket is niet te nemen of te laten. Als de directie woensdag toont dat ze bereid is te luisteren, dan zullen wij overwegen om de actieplannen af te blazen. Wij zijn geen radicale zotten. Wij staken liever niet, maar er moet een einde komen aan de discriminatie van de treinbestuurders."

Toch werkt de NMBS aan een plan-B, zegt de socialistische bond ACOD. "Machinisten en instructeurs die niet van dienst zijn of met vakantie zijn, zullen opgeroepen worden", aldus voorzitter Jean-Pierre Goossens. "Zo ging dat ook bij vorige acties van ASTB, waardoor de impact beperkt bleef", aldus Goossens.