Kantoor van Amnesty in Moskou plots verzegeld

Het kantoor van Amnesty International in de Russische hoofdstad Moskou vanochtend zonder verklaring verzegeld door de autoriteiten. "Onze werknemers hebben rond 10 uur vastgesteld dat er zegels waren geplakt. We hebben daarover geen enkele kennisgeving gekregen", zegt de mensenrechtenorganisatie.

Amnesty International huurt al twintig jaar hetzelfde kantoor in Moskou, het enige van de ngo in Rusland. Vanochtend werden de lokalen plots verzegeld. Medewerkers kunnen het pand niet meer in: de sloten werden vervangen en de elektriciteit afgesloten. "Al onze spullen, computers en documenten bevinden zich nu achter gesloten deuren", zegt de organisatie.

Op de zegels staat vermeld dat de lokalen het bezit zijn van de Russische Federatie en dat Amnesty contact moet opnemen met het bestuur van Moskou voor meer informatie. Er wordt ook een telefoonnummer vermeld, maar daar wordt volgens Amnesty niet opgenomen.

Amnesty zoekt nog uit wat de reden van de sluiting is. Het is onduidelijk of het te maken heeft met de activiteiten van de organisatie, die zich geregeld kritisch uitlaat over de Russische overheid.

Rusland keurde eerder dit jaar een wet goed tegen "ongewenste organisaties". Die laat de autoriteiten toe om internationale ngo's die een "gevaar zijn voor de nationale veiligheid" zonder waarschuwing op een zwarte lijst zetten, waardoor ze opgedoekt kunnen worden en hun bankrekeningen kunnen worden afgesloten.

Meest gelezen