Direct naar artikelinhoud

Axel Merckx mist rentree niet in Grote Prijs van Wallonië

De organisatoren van de GP van Wallonië waren gisteren in hun nopjes. Een groots deelnemersveld stond er weliswaar niet, maar de nieuwe naam op de erelijst maakte alles goed. Wat Eddy Merckx nooit lukte, deed gisteren in het zonovergoten Namen wel zoon Axel. Tijdens de slotklim van de Citadel van Namen schudde hij zijn medevluchter Tom Stremersch van zich af om licht afgescheiden te zegevieren.

Namen

Eigen berichtgeving

Tony Landuyt

Axel Merckx heeft zijn rentree in competitie dus niet gemist. Na Luik-Bastenaken-Luik ging de riem eraf en reed hij geen enkele wedstrijd meer. De Belgische Monegask concentreerde zich vanaf dat ogenblik nog maar op één zaak, de geboorte van dochter Axana. Gisteren hervatte hij meteen met een overwinning die hij opdraagt aan zijn vrouw Jody. "Omdat ik nu pas besef wat een vrouw lijden moet. Ik heb de bevalling meegemaakt en dat heeft me doen inzien dat afzien op de fiets niets is in vergelijking met de pijnen die een vrouw op zo'n ogenblik moet doorstaan. Voortaan zul je mij nooit meer horen klagen over zere benen."

Kreeg de geboorte van Axana in het gezin Merckx de voorbije weken alle aandacht, het belette Axel Merckx niet om zich al die tijd op zijn wederoptreden te concentreren. "Of Axana mijn nachtrust niet verstoorde? Dat gebeurt wel, maar ik hoef voor haar niet op te staan. Die taak neemt Jody op zich. Tegenover mijn vrouw is het misschien niet eerlijk. Binnen een gezin moeten taken verdeeld worden, maar Jody beseft dat rust voor mij heel belangrijk is."

Axel Merckx trad in de finale pas echt op het voorplan toen hij wegspurtte uit een groepje van een vijftiental renners. Tom Stremersch reageerde attent en wat in de achtervolging Baguet, Sunderland en Vansevenant ook ondernamen, ze naderden geen meter op de twee leiders. Op de Citadel had Merckx' medevluchter geen verhaal tegen de Belgische kampioen. Merckx: "Al bij de eerste beklimming had ik gemerkt dat Stremersch het moeilijk had. Zijn tong hing uit zijn mond. Dat gaf me vertrouwen voor de slotklim. En ik aarzelde niet om alles of niets te spelen. De Citadel is niet echt steil, maar na 200 kilometer doet zo'n klim wel pijn en kost een kloof slaan veel energie. Daarom bleef het opletten tot aan de streep om Stremersch op afstand te houden."

Naast de triomf van Axel Merckx kwam Domo Farm Frites gisteren ook op een andere manier in het nieuws. In onderling overleg besloten directeur communicatie Rik Vanwalleghem en de ploegleiding uit elkaar te gaan. Over de reden van de scheiding wilde niemand commentaar kwijt. Alleen dat Denis Dejonckere, marketingdirecteur van Domo, de taak van Vanwalleghem zal overnemen.

Uitslag: 1. Axel Merckx (Domo-Farm Frites) 196 km in 4u34:00 (gem.: 42 km/u); 2. Stremersch op 0:04; 3. Sunderland (Aus) 0:50; 4. Baguet 0:52; 5. Vansevenant 1:00; 6. Lembo (Fra) 1:05; 7. Kleyen 1:16; 8. Demarbaix 1:25; 9. Vries (Ned) 1:40; 10. Peers z.t.

Wielrennen

Axel Merckx: 'Ik heb mijn vrouw zien bevallen. Mij zul je nooit meer horen klagen van zere benen'