Direct naar artikelinhoud

Russische zwembond in crisis

Moet Rusland zich zorgen maken dat na zijn atleten ook zijn zwemmers niet op de Spelen van Rio geraken? Mogelijk, want de Engelse krant The Times beweert dat de Russische zwemfederatie in hetzelfde bedje ziek is als de Russiche atletiekfederatie en dopinggebruik bij sporters aanmoedigt.

In België ergert trainer Ronald Gaastra zich al maanden aan de stortvloed van positieve dopingtests bij Russische zwemmers. Veertig gevallen in de afgelopen tien jaar: geen enkel land doet 'beter'. Vorige week nog werd Julia Jefimova op meldonium betrapt, amper een jaar nadat de wereldkampioene een eerste dopingschorsing had uitgezeten.

Waar Gaastra zich vooral aan stoort, is dat de internationale zwemfederatie FINA Rusland niet sanctioneert. "Elke Rus die nu nog een medaille zwemt, zal met argwaan worden bekeken. De geloofwaardigheid van onze sport is in gevaar." Hij pleit ervoor dat de Russische zwembond aan de kant wordt gezet voor Rio.

Na de publicatie van een artikel in The Times zal de FINA zich toch over de heikele kwestie moeten buigen. De Engelse krant claimt dat de inmiddels geschorste dokter Sergei Portoegalov, die Russische atleten systematisch van doping voorzag, zich net zo goed in het zwemmen had ingewerkt.

Portoegalov zetelde in de medische commissie van de Russische zwembond en volgens The Times pushte hij ook zwemmers in het nationale team om prestatiebevorderende middelen te gebruiken. In het rapport van het wereldantidopingagentschap WADA had klokkenluidster Julia Stepanova al getuigd dat Portoegalov zich ook over andere sporten ontfermde.

The Times laat een coach aan het woord die beweert dat er tijdens de wereldbeker in Moskou vorig jaar "een bureautje naast het zwembad stond, waar twee mensen open en bloot pillen, medicijnen en flesjes uitstalden" zodat atleten zich konden bevoorraden. Een andere trainer kreeg van een official van de Russische zwembond dan weer te horen dat er in de trainingscentra "farmaceutische labo's" aanwezig waren. Toen de krant een zwemmer contacteerde om te getuigen, antwoordde die: "Als ik met jullie praat, beland ik onder de volgende trein die in het station in Moskou passeert."

Doofpotoperatie

Voorts schrijft The Times dat twee Russische zwemmers die in 2009 op epo werden gepakt nooit een sanctie kregen. Het rapport over de Russische atletiek wees al uit dat het antidopinglab in Moskou positieve tests in de doofpot stak en dat meer dan duizend stalen vernield werden. De vrees bestaat dat er in het zwemmen net zo goed werd gesjoemeld. Een beschuldiging die de Russische zwemfederatie al ontkende.

Beckie Scott, die de atletencommissie bij het WADA voorzit, richtte intussen een vraag aan voorzitter Craig Reedle om ook andere sporten dan atletiek in Rusland onder de loep te nemen. Reedle reageerde aarzelend omdat het onderzoek naar de Russische atletiek hen al 1,4 miljoen euro had gekost. Scott krijgt nu de steun van Travis Tytgart, directeur van het Amerikaanse antidopinglab dat onder meer Lance Armstrong ten val bracht. "Ze lachen ons achter onze rug uit. Er moet een gevolg zijn, want we spreken over een door de staat gesteund systeem."