Direct naar artikelinhoud

Dwars door Vlaanderen remt niet voor terreur

Het land staat in rep in roer. Maar tussen Roeselare en Waregem wordt vandaag gewoon Dwars door Vlaanderen gereden. Tot nader order, want om 10 uur is er nieuw overleg.

Van een angstpsychose was in Waregem geen sprake. Die sfeer zette zich over op de organisatoren van Dwars door Vlaanderen. "Wel? Zo bedrukt, jongens? 't Is koers morgen, hé. Wie gaat er winnen?", maakte Wim Van Herreweghe van Flanders Classics een wat onhandige entree. Humor als wapen tegen onrecht. "We gaan ons toch niet laten doen door die kerels?"

"We rijden", was ook de boodschap van Guy Delesie, secretaris van KSV Waregem. Vooruit, na overleg met burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) en provinciegouverneur Carl Decaluwé. "Omdat we geen enkele 'no go' kregen vanuit het federaal parlement. Zowel de stad Roeselare als Waregem garanderen volstrekte veiligheid en de federale politie liet nog niet weten dat ze níét aanwezig kan zijn. De gouverneur blijft wel in contact met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Voor de start zal een minuut stilte in acht worden genomen voor de slachtoffers en ook de podiumceremonie wordt aangepast."

Vrijdag is er de E3 Harelbeke. "Wij wachten nog even af", wist spreekbuis Jacques Coussens. Voor Gent-Wevelgem, nu zondag, staat het licht wel op groen. De organisatoren van de Driedaagse De Panne-Koksijde volgen de ontwikkelingen op de voet.

En wat met de Ronde van Vlaanderen? "Koersen!", klinkt het resoluut bij Van Herreweghe. "Onder extreme veiligheidsmaatregelen, weliswaar. De Ronde brengt een massa op de been, wat het risicogehalte verhoogd. Maar nogmaals: we laten ons niet van slag brengen. De honderdste editie van Vlaanderens Mooiste moet en zal een feest worden."