Direct naar artikelinhoud

Amerikaanse 'nepkerk' moet gedupeerden 6 miljoen betalen

Een Amerikaans bedrijf dat zich voordeed als een religieuze organisatie en volgelingen beloofde om te bidden in ruil voor geld, moet volgelingen hun geld teruggeven. In totaal gaat het om meer dan 7 miljoen dollar (6,2 miljoen euro), verdeeld over zo'n 125.000 mensen. Dat schrijft The Guardian.

De website Christian Prayer Center en een Spaanstalige versie daarvan waren bedenksels van een zakenman uit Seattle. Ze stonden vol met positieve reacties van mensen waar zogenaamd voor gebeden was. Deze mensen waren op miraculeuze wijze genezen of wonnen de loterij nadat ze geld hadden gestuurd naar de fictieve pastoor John Carlson.

Hoopvolle gelovigen die geld stuurden, kregen van Christian Prayer Center de belofte dat er hard voor hen gebeden werd door 'duizenden andere christenen'. Veel mensen die in eerste instantie vrijwillig gaven, kregen vervolgens te maken met nog meer fraude: er werden bedragen van hun creditcard afgeschreven waar ze nooit toestemming voor hadden gegeven.

De zakenman had nog twee andere misleidende websites, die ook zijn opgedoekt. In totaal maakte hij meer dan 165.000 slachtoffers.