© HBvL

Leven en werken in de mijn in twee apps

Toerisme Beringen en het Mijnmuseum breiden hun digitaal aanbod uit en brengen het verhaal van het mijnwerkersberoep en het leven in de cité naar jouw smartphone of tablet.Iedereen die het mijnmuseum wil bezoeken of een wandeling willen maken door de mijncité heeft nu zijn eigen gids bij de hand. Voor wie geen eigen toestel heeft of de app niet heeft gedownload staan er bij Toerisme Beringen toestellen klaar.

RV

‘Beringen: de cité’Oude verhalen, een nieuwe app.

‘Beringen: de cité’, zo heet de nieuwste wandelapp van Toerisme Beringen. Toegegeven, niet echt origineel. Maar beoordeel het boek niet op basis van de kaft, want van zodra je de app hebt gestart opent een wereld vol ongekende verhalen. Inwoners vertellen hoe het is om te leven in de cité, telkens vanuit hun persoonlijke ervaring. Je leert over het ontstaan en de geschiedenis. Onderweg kan je filmpjes bekijken en moet je vragen oplossen.

De eerste getuigenis op je route is die van Murat, bokstrainer bij een lokale club. Hij vertelt hoe hij de jongeren opvangt en hen de sport aanleert. Concetta neemt je mee naar het Italiaanse verenigingsleven. Eredeken Rik spreekt over zijn werk in de mijnkathedraal, waar elke taal en geloof zijn plaats heeft gekregen. De gouden tijden van het Beringse voetbal herleven aan het mijnstadion, bij het verhaal van Raymond. Tot slot staat mijningenieur Flor je te woord om je wegwijs te maken op het Kioskplein.

Op je scherm krijg je de route op kaart. Als je smartphone of tablet een geluid maakt kan je een filmpje bekijken of zien hoe het er hier vroeger uitzag. Bij sommige stopplaatsen moet je een vraag oplossen, kijk zeker goed rond om de oplossing te vinden.

De stem die je begeleidt is die van Heidi Lenaerts. Niet toevallig, want haar vader ging naar de mijnschool in Beringen en haar grootvader werkte er in de mijn. Zelf groeide ze op in de omgeving, een schot in de roos dus.

Voor wie de app niet heeft gedownload staan er voorgeïnstalleerde ipads voor je klaar op het toeristisch kantoor. Je krijgt er eentje mee voor 5 euro.

Audiotour ‘Mijnmuseum’

In 2014 ontwikkelde het Mijnmuseum een audiotour; hierin vertelt Roberto Pasquali zijn levensverhaal waarbij de mijn van Beringen centraal staat. Daarmee vormt het een ideale aanvulling op een bezoek aan het Mijnmuseum.

Nu is de audiotour ‘Mijnmuseum’ ook op je eigen smartphone of tablet te beluisteren. Talrijke authentieke foto’s van het leven in en rond Beringen Mijn geven een visuele ondersteuning van het verhaal dat Roberto Pasquali vertelt. Deze foto’s komen uit het uitgebreide archief van het museum en zijn stuk voor stuk geschiedkundige pareltjes. Gaande van beelden uit 1909 waarbij je de start van de bouw van de Beringse mijnsite kan bewonderen, tot foto’s uit 1989 wanneer de laatste kolenwagen in Beringen bovengehaald werd. Kortom, de vernieuwde audiotour ‘Mijnmuseum’ is meer dan ooit het ontdekken waard.

De audiotour is gratis en beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels, Duits, Turks en Italiaans.

Praktisch

De app ‘Beringen: de cité’ is verkrijgbaar in de App Store en op Google Play.

De app ‘Mijnmuseum’ is verkrijgbaar in de App Store en binnenkort op Google Play.

Toerisme Beringen, Koolmijnlaan 203, 3582 Beringen, toerisme@beringen.be, www.toerismeberingen.be. Alle dagen open tussen 10 en 17 uur.

Mijnmuseum Beringen, Koolmijnlaan 201, 3582 Beringen. www.mijnmuseum.beOpeningsuren: elke dag te bezoeken van 10u-17u. Ticketbalie sluit om 16u.Ticketprijs Mijnmuseum : Volwassenen 6€, senioren 5€, kinderen ouder dan zes jaar 4€, kinderen jonger dan 6 jaar : gratis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer