Direct naar artikelinhoud

Trump erkent Russische hacking

Aanvankelijk minimaliseerde de Amerikaanse president-elect Donald Trump het rapport van de veiligheidsdiensten. Gisteren maakte hij een bocht van 180 graden en accepteerde hij hun analyse dat Moskou achter de hacking zat.

In een rapport van de inlichtingendiensten NSA, FBI en CIA, waarvan vrijdag een niet-vertrouwelijke versie werd vrijgegeven, wordt beschreven hoe Rusland een campagne opzette om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. "Poetin en de Russische regering wilden Hillary Clinton in diskrediet brengen, om de verkiezingskansen van Donald Trump zoveel mogelijk te bevorderen", besluiten de inlichtingendiensten.

Meteen na de briefing minimaliseerde Trump de Russische betrokkenheid in een schriftelijke verklaring. Maar gisteren accepteerde hij plotseling de visie van de veiligheidsdiensten. Hij deed dat bij monde van zijn toekomstige kabinetschef Reince Priebus op de televisiezender Fox News. "Trump begrijpt dat Moskou achter de inmenging zat bij de Democraten", zei Priebus. "Hij aanvaardt dat de aanvallen uit Rusland kwamen."

Dat is een bocht van 180 graden. Trump, die goede relaties heeft met de Russische president Vladimir Poetin, ontkende lange tijd dat de Russen probeerden hem verkozen te krijgen. Hij deed de geruchten af als oprispingen van gefrustreerde politieke tegenstanders.

Het rapport van NSA, FBI en CIA beschrijft een uitgebreide campagne met clandestiene operaties, zoals het 'trollen' op het internet van mensen die als tegenstanders van Rusland werden gezien. Het beschuldigt de Russische inlichtingendiensten ervan dat zij "toegang hebben gekregen en behouden tot onderdelen van verscheidene verkiezingsraden", maar besluit dat er geen bewijzen van geknoei met stemmen zijn.

De CIA en FBI besluiten ook "met een grote mate van vertrouwen" dat de GRU, de Russische militaire inlichtingendienst, een 'persona' met de naam Guccifer 2.0 en een website, DCLeaks.com, heeft gecreëerd om de e-mails van het Democratic National Committee en van John D. Podesta, Clintons campagnedirecteur, te verspreiden.

Toen die onthullingen niet genoeg aandacht kregen, "speelde de GRU informatie die hij bij het DNC en Democratische topfiguren had verzameld door aan WikiLeaks". De stichter van WikiLeaks, Julian Assange, ontkent dat Rusland de bron was van de e-mails die de website publiceerde.

De rol van RT - de Engelstalige Russische nieuwsorganisatie die volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten een propagandaorgaan van het Kremlin is - in de pogingen om de verkiezing te beïnvloeden, wordt in het rapport uitvoerig beschreven. De bijlage over RT, die van 2012 dateert maar nooit eerder werd gepubliceerd, beslaat acht van de veertien pagina's van de hoofdbrok van het rapport.

Michael Flynn

Het ondubbelzinnige beeld dat van RT wordt geschetst, is pijnlijk voor luitenant-generaal Michael T. Flynn, Trumps keuze als nationaal veiligheidsadviseur. Flynn verscheen herhaaldelijk in nieuwsprogramma's van RT en werd in december 2015 door het netwerk betaald om een toespraak te geven in Rusland en het verjaardagsfeest van RT bij te wonen. Poetin was toen zijn tafelbuur. Flynn heeft zijn toespraak achteraf verdedigd en beweert dat RT niet verschilt van CNN of MSNBC.

Volgens het rapport begonnen de aanvallen lang voor iemand had kunnen weten dat Trump de Republikeinse nominatie zou winnen. De Russische hackers drongen al in juli 2015 binnen in de computers van het Democratic National Committee. Ze konden er elf maanden hun gang gaan, "ten minste tot juni 2016", besluit het rapport. Als dat klopt, zou dat betekenen dat de Russen nog altijd toegang hadden toen de firma CrowdStrike dacht dat ze het netwerk had beveiligd.