Duizenden Zuid-Afrikanen eisen aftreden president Zuma

Protestanten vragen om het aftreden van Zuid-Afrikaans president Jacob Zuma © REUTERS

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma ligt onder vuur. Zijn naam wordt genoemd in verschillende corruptieschandalen, de oppositie eist zijn ontslag.

De afgelopen dagen hebben duizenden Zuid-Afrikanen geprotesteerd om het aftreden te vragen van president Jacob Zuma. Dat meldt de Britse krant The Guardian. De twee grootste oppositiepartijen van het land, Democratic Alliance en Economic Freedom Fighters, hielden er elk een demonstratie.

De protesten komen er naar aanleiding van een bezwarend rapport. Daarin zou staan hoe de president een Indiaanse familie vrije baan gaf om haar politieke macht te vergroten en een aantal ministers zelf te mogen kiezen. Zuma wilde de publicatie van het document tegengehouden, maar heeft dat verzoek ingetrokken op aandringen van zijn advocaat.

Eerder dit jaar moest Zuma nog zijn verontschuldigingen aanbieden nadat bleek dat hij 20 miljoen dollar (18 miljoen euro) had gebruikt om zijn eigen woning te renoveren. De Zuid-Afrikaanse president is zelden in zijn carrière helemaal schandaalvrij geweest. Hij werd in meerdere corruptiezaken genoemd en werd in 2005 van beschuldigd een seropositieve vrouw te hebben verkracht.

Veilige en kundige handen

De Nelson Mandela Foundation, ook drie jaar na het overlijden van Mandela nog een invloedrijke organisatie, is scherp voor Zuma. ‘Politiek gesjoemel voor privébelangen verzwakt de staatsinstellingen. Het is pijnlijk om getuigen te zijn hoe de staat een wagon wordt die haar wielen verliest’, klinkt het. ‘We roepen de regeringspartij op om het land terug te brengen in veilige en kundige handen.’

Die partij, het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), kan Zuma enkel afzetten op een speciaal congres. Vijf van de negen provincies moeten om zo’n congres vragen. Tot nu toe diende geen enkele provincie een aanvraag in. Tijdens de lokale verkiezingen in augustus verloor ANC wel heel wat sleutelsteden en -gemeenten.

President Zuma zelf geeft geen commentaar. Hij zit op dit moment een forum voor, samen met de Zimbabwaanse president Robert Mugabe (BELGA/JVL).

.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content