Direct naar artikelinhoud

Cosmeticagigant wil dierproeven buiten Europa laten uitvoeren

Procter & Gamble, een van de grootste cosmeticabedrijven ter wereld, plande om het nakende Europese verbod op dierproeven te slim af te zijn door de vereiste experimenten buiten de EU te laten uitvoeren. Dat meldt de Britse krant The Independent. De informatie is gebaseerd op een interne memo die gelekt is.

Brussel

Eigen berichtgeving

Het gaat om een memo van Barbara Slatt, een topmedewerkster van de Amerikaanse zetel. De tekst is op 18 juni geschreven en is gericht aan Alan Lafley, het hoofd van het bedrijf. Daarin wordt gesuggereerd om ingrediënten voor cosmetica in niet EU-landen te laten testen "om ze dan toch in de EU te kunnen verkopen", zo staat er te lezen.

Begin januari heeft het Europese Parlement normaal gezien een tekst klaar die als basis dient voor een amendement bij de Europese richtlijn voor cosmetica. Daarin zouden dierproeven in mindere of meerder mate en onder bepaalde voorwaarden verboden worden. Het overleg over die voorwaarden is nu volop aan de gang.

Een van de discussiepunten is of Europa niet alleen een testverbod maar ook een handelsverbod kan opleggen. Dat zou betekenen dat zaken die in andere landen op dieren getest zijn en die uitgevoerd worden niet meer verkocht zouden kunnen worden in de EU. In haar memo gaat Slatt ervan uit dat dat uiteindelijke niet in de tekst zal staan en dat Procter& Gamble daardoor het verbod op dierproeven makkelijk zal kunnen omzeilen.

"Een Europees verbod op dierproeven voor cosmetica zullen we makkelijk de baas kunnen omdat het overgrote deel van de veiligheidstests die we doen niet in de EU gebeuren. We zitten in een betere positie dan regionale cosmeticabedrijven in de EU. We kunnen onze veiligheidstests blijven uitvoeren voor andere bedrijfseenheden (Procter & Gamble maakt ook huishoudspullen en wasmiddelen, BDB). De resultaten kunnen we dan toepassen op cosmetica. Tegelijkertijd kunnen we ook de tests op cosmetica-ingrediënten die moeten gebeuren om reglementair te zijn buiten de EU laten doen terwijl we onze producten wel nog kunnen blijven verkopen in de EU-landen", zo staat in de memo.

Slatt raadt ook aan om zich als bedrijf "nogal gereserveerd op te stellen" in de hele discussie en zo eventueel een vertraging van de besluitvorming in de hand te werken. "We moeten met lidstaten samenwerken om ons ervan te vergewissen dat ze zich opstellen tegen de beperkende visie van het parlement, zodat een aanvaardbaar compromis bereikt kan worden."

Procter & Gamble zegt niet te reageren op interne documenten maar benadrukt dat het zich "inzet voor het verdwijnen van dierproeven terwijl de producten ook steeds veilig zijn en beantwoorden aan de reglementen over de hele wereld". Een woordvoerder zegt dat het bedrijf zeker iedere toekomstige Europese richtlijn naar de letter en naar de geest wil naleven. "Zoals vele andere moeten we daarvoor een gulden middenweg kiezen. De veiligheid voor de mens moet verzekerd zijn. Maar voor die regio's waar alternatieve proeven nodig zijn, moeten we een realistische tijdspanne krijgen waarin die tests gevalideerd en goedgekeurd kunnen worden. P&G heeft al 170 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van alternatieve proeven en wij zijn actief betrokken bij die zoektocht binnen het Europees Wetenschappelijk Commité."

De woordvoerder wijst er verder op "dat het bedrijf al gestopt is met dierproeven op eindproducten die geen geneesmiddelen of voeding zijn en dat het enkel dierproeven laat uitvoeren waar de wet dat nog verplicht of er geen geldige alternatieve proeven bestaan." (BDB)

Interne nota onthult strategie om Europees verbod te omzeilen