Direct naar artikelinhoud

Paringsdans Spirit-SP.A zorgt voor hoogspanning in Vlaamse regering

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Eeckhout

De krachtsverhoudingen in de Vlaamse regering dreigen zwaar verstoord te raken nu coalitiepartner Spirit zijn lot wil verbinden aan dat van een andere partij, wellicht de SP.A. VLD-voorzitter Karel De Gucht zegt "geen machtsblok SP.A-Spirit" te zullen dulden in de Vlaamse regering. SP.A en Spirit zelf wijzen de vraag om bevoegdheden in te leveren af. Agalev, dat ook nog stilletjes hoopt op de gunsten van Spirit, houdt zich voorlopig afzijdig.

Vanaf vanavond komt het uitgebreide partijbestuur van Spirit bijeen om zich te beraden over de toekomst van de partij. De keuze voor een kartelformule met een grotere partij staat nog niet vast, maar ligt voor de hand. Als Spirit bij de volgende verkiezingen een kartel gaat vormen met de SP.A (of eventueel met Agalev) beschikt dat verbond over evenveel ministerposten als de VLD. De Vlaamse liberalen zijn beducht voor een scenario waarin ze in de Vlaamse regering systematisch in de minderheid worden gesteld, met Agalev op de wip. Zeker omdat de SP.A ook nog de voorzitter van het Vlaams Parlement mag leveren.

Volgens Spirit-minister Paul Van Grembergen klopt die redenering niet omdat Spirit in zijn ogen wel degelijk een onafhankelijke partij blijft. "Een jezuïetentruc", noemt VLD-voorzitter De Gucht dat. Bij de VLD wijst men er ook op dat Spirit nu al oververtegenwoordigd is in de regering-Dewael. De twee Spirit-ministerposten zijn immers toegekend op basis van de twaalf parlementszetels die VU&ID in 1999 bezat. Daarvan houdt Spirit er vandaag nog zes over. Ook die redenering overtuigt Spirit en SP.A niet. "Spirit is nu eenmaal nodig om de meerderheid te behouden. Ook in een gemeente zijn de enige verkozenen van een kleine partij vaak schepenen", heet het bij de SP.A.

Een uitweg uit de impasse ligt niet voor de hand. SP.A of Spirit een ministerpost of het parlementsvoorzitterschap laten inleveren, lijkt onbespreekbaar. Een extra ministerpost creëren komt slecht over en Spirit bevoegdheden laten inleveren, ligt ook al moeilijk. Conclusie: als Spirit haar knoop eerstdaags ontwart, beginnen voor minister-president Patrick Dewael de problemen pas.

Pagina 4

VLD-voorzitter Karel De Gucht: 'Wij zullen geen machtsblok SP.A-Spirit dulden'