Direct naar artikelinhoud

Heibel door hoofddoek

Een incident tussen een stagiaire met een hoofddoek en een directeur van een katholieke school in Vilvoorde deed afgelopen weekend veel virtuele inkt vloeien. Volgens getuigen zou discriminatie op Virgo+ al vaker een probleem zijn geweest. De school en de stad spreken dat tegen.

"Als Katholiek Onderwijs Vlaanderen werk wil maken van dialoogscholen, dan begint het best met situaties zoals die in Virgo+ op te lossen", zo las een tweet van Hanan Challouki op zondag. Challouki is medeoprichtster van het onlineplatform Mvslim. De situatie waarover ze zich zorgen maakt, is die waarover een stagiaire van Thomas More getuigde aan de multiculturele vereniging Kifkif.

De stagiaire in kwestie zou donderdag op haar stageschool Virgo+ deelnemen aan een diversiteitsproject. Zover kwam het evenwel niet. "Een leerkracht vroeg mij of ik mijn hoofddoek wilde afzetten", vertelt ze anoniem aan Kifkif. "Ik vroeg waarom dit een probleem was. Ik ben immers geen leerling van de school, maar was er als studente voor een schoolopdracht, nota bene om het op productieve wijze over diversiteit te hebben."

Wat volgde was, aldus de stagiaire, een verhitte discussie met de schooldirecteur. Er zou niet alleen geschreeuwd zijn, maar ook geduwd en getrokken. Een tussenkomst van de politie leverde volgens haar niets op. "Ik ben huilend naar huis vertrokken, ik weet niet hoe het nu verder moet."

De schooldirecteur wenste niet te reageren op het verhaal. Wel stuurde Virgo+ naar aanleiding van de getuigenis vrijdag al een communiqué uit. Daaruit blijkt een ander versie van de feiten. Eddy Deknopper, algemeen directeur van het Katholiek Onderwijs Vilvoorde, stelt daarin dat er op de school zeer duidelijke kledingvoorschriften gelden. Die stellen onder meer dat hoofden niet bedekt mogen worden. "De voorschriften gelden ook voor iedereen die een pedagogische, opvoedende of ondersteunde rol opneemt en worden aan de stagiairs in de lerarenopleiding gecommuniceerd."

Over de woordenwisseling en de gewelddadige behandeling zegt Deknopper: "Er is zeker een woordenwisseling geweest, van gewelddadige behandeling is geen sprake. Wij hebben vooral het idee dat die dame het conflict zocht. Volgens de informatie die ik heb, is zij niet respectloos behandeld. Wij betreuren dan ook de tendentieuze en incorrecte aantijgingen."

Ook bij Thomas More betreuren ze het incident, en benadrukken ze dat met de stageschool nooit eerder problemen waren. "We zullen deze samenwerking dan ook voortzetten."

De reacties van beide scholen, doen de online storm die op social media naar aanleiding van het verhaal ontstond, niet liggen. Integendeel. Kifkif kon nog meer getuigen spreken. Een oud-leerling, zonder etnische achtergrond, vertelt er hoe "een vijftal allochtonen door de directeur verplicht werden om hun baard af te scheren". Ook vertelt een moeder over "hoe de directeur het niet voor moslims heeft en dat goed laat voelen" en vertellen oud-leerlingen over meisjes die geen lang kleed of geen lange rok aan mochten doen.

Op Facebook is inmiddels een pagina opgericht die het ontslag van de directeur van Virgo+ eist. Ter argumentatie worden een aantal Facebookberichten die de man in september 2015 verstuurde aangehaald. Zo schreef hij: "40 procent van de vluchtelingen in Brussel zijn single mannen van militaire leeftijd uit Bagdad, al ooit van het paard van Troje gehoord, geachte politici?" Ook liet de man zich uit over het eten dat asielzoekers in Sijsele krijgen en stelde hij zich vragen over de beweegredenen van vluchtelingen.

"Als directeur van een school met een heel divers publiek zijn dit niet de meest ideale uitspraken", geeft Deknopper toe. "We zijn hier destijds van op de hoogte gebracht en hebben hem onmiddellijk gevraagd deze berichten te verwijderen." Dat is ook gebeurd, benadrukt de algemeen directeur. "Voor ons staat dit feit volledig los van het incident van donderdag."

'Witte school'

Gevraagd naar problemen met de directeur en de school in kwestie, reageren zowel Vilvoords schepen van Onderwijs Jo De Ro (Open Vld) als burgemeester Hans Bonte (sp.a) verrast. "Virgo+ staat zeker niet bekend bij ons als een school die minderheden weert of een witte school probeert te blijven", aldus die laatste.

Beiden wijzen erop dat het niet altijd even makkelijk is om met een sterk groeiende en diverse leerlingengroep om te gaan. "Iets ondernemen op basis van anonieme verhalen is moeilijk", vult De Ro aan. "Ik raad de mensen die zich gediscrimineerd voelen aan hun identiteit bekend te maken en concrete stappen te zetten. Bijvoorbeeld door naar een instantie als het Gelijkekansencentrum te stappen."