Direct naar artikelinhoud

Verhoging aantal Mugs op stapel

Bejaarde overlijdt nadat hij half uur op ambulance moest wachten

Brussel

Belga / Eigen berichtgeving

Kersvers federaal minister van Volksgezondheid Jef Tavernier (Agalev) beklemtoont dat er gewerkt wordt aan een toename van het aantal Mug-diensten (Mobiele Urgentiegroepen) van 79 naar 81 eenheden. Dat meldt het kabinet in een reactie op een incident in Ninove. Daar overleed gisteren een 70-jarige man die een hartaanval kreeg nadat hij een half uur moest wachten op een Mug.

De man werd onwel op straat binnen de Mug-zone van Aalst. Het enige urgentieteam van Aalst was op dat ogenblik echter al weg voor een andere interventie. De tweede auto moest in de garage blijven en de collega's in het aangrenzende Zottegem en Dendermonde waren ook al uitgereden voor een andere oproep. Uiteindelijk werd dan maar de dienst in Anderlecht gecontacteerd. De Mug van Anderlecht kwam dertig minuten na de oproep aan maar de man was intussen overleden aan een hartaderbreuk. De tweede Mug-wagen in Aalst kon niet uitrukken omdat er telkens maar één medische ploeg aan de slag is. In Aalst is dat beurtelings de ploeg van het Stedelijk Ziekenhuis en van het Onze-Lieve-Vrouw-Ziekenhuis.

Aan Belga laat de urgentiearts van het Stedelijk Ziekenhuis in Aalst, Lieven Vergote, weten dat een ploeg meestal wel volstaat. Hij zegt dat het hoogstens één keer per jaar gebeurt dat er twee oproepen binnenlopen en dat ook de naburige Mug-teams niet beschikbaar zijn. Vergote pleit dan ook niet zomaar voor een wijziging van de huidige regeling, maar wel voor een onderzoek waarbij nagegaan wordt hoe vaak problemen zoals dat in Ninove voorkomen.

Met het oog op die problematiek heeft Magda Aelvoet enkele maanden geleden een evaluatie van het huidige Mug-systeem besteld. Op basis van de resultaten daarvan moet Tavernier beslissen over eventuele bijsturingen van het systeem.

Volgens een voorstel dat in juni goedgekeurd werd door de ministerraad en dat op dit ogenblik bij de Raad van State voorligt, wordt het aantal medische urgentieteams opgetrokken van 79 naar 81. Na de eerste evaluatiefase blijkt nu dat die uitbreiding zeker al aangewezen is. Het kabinet wijst er ook op dat de verhoging niet zomaar een kwantitatieve ingreep zal zijn maar dat ze stoelt op het streefdoel om tot een betere geografische spreiding van de Mug-teams te komen.

Kabinet-Tavernier maakt werk van twee bijkomende urgentieteams en betere geografische spreiding