Direct naar artikelinhoud

Tachtig procent van EU-burgers tegen illegale immigratie

Uit een zopas verschenen eurobarometer-opiniepeiling, afgenomen bij zestienduizend burgers uit de vijftien EU-landen, blijkt dat 83 procent van de ondervraagden zich slecht geïnformeerd voelt over de uitbreidingsplannen van de Unie. Blijkbaar brengt de publieke opinie de uitbreiding in verband met de mogelijke instroom van nieuwe migranten: tachtig procent van de EU-burgers zou vragende partij zijn om van de illegale immigratie de politieke prioriteit nummer één te maken.

Maar er is meer: zo vindt 55 procent van de respondenten dat de Europese maatregelen tegen de illegale migratie niet doeltreffend zijn, nog eens 48 procent is de mening toegedaan dat uitbreiding gelijkstaat aan meer instroom uit de kandidaat-lidstaten. Die laatste zijn Polen, de Tsjechische Republiek, Hongarije, Slowakije, Slovenië, Letland, Estland, Litouwen, Cyprus en Malta. Slechts 40 procent van de Europeanen denkt dat de uitbreiding meer voordelen dan nadelen zal opleveren. Minder dan een derde vreest dat de uitbreiding geen positieve gevolgen zal hebben voor hun werkgelegenheid en levensstandaard. Wel denkt zo'n 67 procent dat de uitbreiding meer eenheid zal brengen in Europa, en is 60 procent de mening toegedaan dat ze vrede en stabiliteit zal brengen.

Binnen de Europese instellingen heerst een zekere ongerustheid over het povere enthousiasme. Stemmen gaan dan ook op opdat de regeringen méér werk maken van het voorlichten van de burger. Daar staat een budget van 150 miljoen euro voor ter beschikking. Toch lijken de lidstaten voor dat laatste niet erg warm te lopen: gevreesd wordt dat een te nadrukkelijke promotie van de uitbreiding meer stemmen voor extreem-rechts zal betekenen. Uit vrees dat ze de extreem-rechtse Jean-Marie Le Pen daarmee in de kaart zouden spelen, laten de Franse politici na het in de huidige campagne voor de parlementsverkiezingen over de uitbreiding te hebben.

(LD)