Direct naar artikelinhoud

UGent bestrijdt grensoverschrijdend gedrag met glazen kantoren

Om grensoverschrijdend gedrag aan de UGent te vermijden, stelt een externe commissie voor om persoonlijke gesprekken tussen professoren en studenten niet meer in afgesloten ruimtes te houden. Glazen ruimtes moeten soelaas brengen.

In juni van dit jaar kwamen een aantal meldingen aan het licht van seksuele intimidatie en ongepast gedrag tussen een professor en enkele doctoraatsstudenten aan de UGent. Rector Anne De Paepe besliste daarom om een externe commissie aan te stellen. Die moest advies verlenen aan de universiteit over de aanpak van grensoverschrijdend gedrag.

De commissie heeft nu haar rapport klaar en stelt een batterij aan maatregelen voor om grensoverschrijdend gedrag in de eerste plaats te vermijden maar ook om beter om te gaan met eventuele slachtoffers. Naast voor de hand liggende suggesties zoals het aanstellen van extra aanspreekpunten voor slachtoffers, een sensibiliseringscampagne en een nieuwe gedragscode, springt vooral één voorstel in het oog.

Examen met de deur open

De commissie houdt immers een pleidooi om een-op-eengesprekken te voeren in transparante ruimtes. In de toekomst zal een professor studenten dus ontvangen in glazen kantoren.

De Paepe bevestigt dat ze bij nieuwbouw of verbouwingen rekening wil houden met het advies. Maar voor de unief is het onmogelijk om al haar faculteiten met een vingerknip om te bouwen. Daarom pleit de commissie er nu al voor om bijvoorbeeld tijdens mondelinge examens de deur open te zetten. "Het kan studenten helpen om hen op hun gemak te stellen en te zorgen voor een minder intimiderende sfeer als ze in het kantoor van de professor plaatsnemen. Er hoeft daarvoor zelfs geen sprake te zijn van grensoverschrijdend gedrag", zegt Mireille Deziron, voorzitter van de externe commissie.

Het bouwen van open en transparante kantoren is al langer een trend in de overheid- en bedrijfswereld. Zo verwijst Deziron naar de vooruitstrevende aanpak van Sociale Zekerheid. "Een transparante ruimte zorgt voor een open cultuur op het werk. Het geeft aan dat je niks te verbergen hebt."

In Leuven staan ze niet te springen voor glazen vergaderlokalen. "Vanzelfsprekend moeten we er alles aan doen om misbruik te vermijden, maar tegelijk moeten we nu ook niet meteen altijd en overal een cultuur van wantrouwen inbouwen", meent rector Rik Torfs. "In bepaalde zaken is privacy net wél aangewezen. Een cultuur van wantrouwen lijkt me nooit interessant."

Niet aangewezen

Hetzelfde weerklinkt bij Hasseltse Hogeschool PXL. Directeur Ben Lambrechts: "We hebben nog nooit te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag. Dit lijkt ons een brug te ver." Ook aan de VUB vinden ze het niet aangewezen om plots glazen lokalen te bouwen.