Direct naar artikelinhoud

Groenen willen inburgering in Brussel vereenvoudigen

Nieuwkomers in Brussel komen nu in een kluwen terecht. Daar willen Groen en Ecolo met een nieuw wetsvoorstel verandering in brengen . 'We willen één traject.'

Brussel is voor België de belangrijkste toegangspoort voor nieuwkomers. In 2015 kwamen er alleen al vanuit Syrië bijna 4.000 mensen bij. 40 procent van alle Syriërs in ons land woont in Brussel. Maar nieuwkomers worden in Brussel niet goed onthaald, vinden Arnaud Verstraete (Groen) en Alain Maron (Ecolo).

Dat bleek onlangs ook uit de doctoraatsstudie van de Brusselse politicologe Catherine Xhardez. Nieuwkomers moeten verplicht een taalkant kiezen. De Nederlandstalige cursus duurt langer en de deelnemer moet ook slagen voor alle onderdelen. Aan Franstalige kant zijn er twee soorten cursussen, maar die duren niet zo lang en deelnemen is ook voldoende. Maar wie de 'makkelijkere' weg kiest, via de Franstalige cursus, kan daar wel grote gevolgen van ondervinden. Het Vlaamse attest geldt in ons land namelijk als officieel bewijs voor maatschappelijke integratie, een voorwaarde om Belg te kunnen worden. Over het Franstalige attest is nog heel wat onduidelijkheid.

"Het wordt tijd dat we aan dit kluwen iets doen", stellen Verstraete en Maron. Samen komen ze met het voorstel om één verplicht en vooral Brussels inburgeringstraject te voorzien. Verstraete: "We willen één verplicht traject dat vanuit de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) gecoördineerd wordt en dat dus voor elke nieuwkomer in Brussel hetzelfde is."

De toekomst van Brussel is tweetalig, vinden Verstraete en Maron. "Het is makkelijker leven in Brussel als je de ene landstaal spreekt en op z'n minst noties hebt van de andere. We willen dus dat de mensen een keuze maken voor een hoofdtaal, maar er verplicht ook de basisnoties van de andere taal bij moeten volgen."

Of het wetsvoorstel veel kans op slagen heeft, is nog de vraag. De andere Brusselse partijen reageerden in eerdere dossiers nooit erg enthousiast als er sprake was van het loslaten van taalrollen.