Direct naar artikelinhoud

Uitvinder van Big Mac overleden

De uitvinder van 's werelds beroemdste hamburger, Jim Delligatti, de man die vijftig jaar geleden de Big Mac introduceerde, is overleden.

Delligatti bereikte de leeftijd van 98 jaar, de ongezonde reputatie van zijn creatie ten spijt. Volgens zijn zoon at hij decennialang wekelijks tenminste één Big Mac.

In 1965 bedacht Delligatti een uniek, vijflaags recept: twee vleesburgers, drie sneetjes brood. Met kaas, sla, uitjes, augurk en een karakteristieke saus maakte hij de hamburger af en serveerde hem twee jaar later voor het eerst in een van zijn zaken.

Sindsdien is de Big Mac uitgegroeid tot het pronkstuk van McDonald's. Ter illustratie: in 2007 schatte het bedrijf dat het jaarlijks 550 miljoen Big Macs verkoopt - gemiddeld één hamburger elke 17 seconden.

Ondanks dat tijdloze succes zijn er tekenen dat de 510 calorieën tellende Big Mac op zijn retour is. In juli lekte via The Wall Street Journal een interne memo uit waarin een grote franchisenemer van McDonald's stelt dat de iconische burger "minder relevant is geworden". De Big Mac zou slachtoffer zijn van een generatiekloof, volgens de memo: slechts een op de vijf millennials heeft ooit een Big Mac gegeten.