Direct naar artikelinhoud

De dag dat Amazon ook bij ons scheen

Sinds midden december kunnen ook wij Belgen terecht bij Amazon Prime Video, de streamingdienst voor video-on-demand van Amazon. Te doen of niet te doen? Beslist te doen, als u hier en daar wat goede wil toont.

's Werelds grootste online-megaboer in boek, schijf, cloud en zowat elk hebbeding dat u voorts kunt bedenken is met Prime Video in de VS al een tijd een te duchten concurrent voor Netflix. Het is echter behoorlijk laat dat de Europese markt het hof wordt gemaakt en eerlijk gezegd heeft de streamer nog niet goed door dat er in België ook Nederlandstaligen zijn.

De toegang tot de schat verloopt via een abonnement voor Amazon Premium, de Franse versie van Amazon Prime. Wanneer je PrimeVideo.com bezoekt, beland je op een uitsluitend Franstalige pagina. Die vertelt in kleine lettertjes dat de apps voor desktop en mobiele toestellen in het Engels zijn opgemaakt en is apetrots te melden dat heel wat programma's in het Frans zijn gedubd of Franse onderschriften hebben.

Die focus op de Franstalige markt zorgt voor onaangename verrassingen. In het aanbod van Prime Video steekt bijvoorbeeld Preacher, de onweerstaanbare, door Seth Rogen geschreven bewerking van de bekende comic. De streamer slaagt erin de hele reeks beschikbaar te maken in uitsluitend Frans gedubde versie, mét Franse onderschriften (even was het zelfs mogelijk te kijken in het Frans met Engelse onderschriften - van een omgekeerde wereld gesproken).

Anderzijds is er niets dat u hoeft tegen te houden om ook hier bingewatcher te worden. Prime Video is drie keer zo goedkoop als een vergelijkbaar abonnement op Netflix Premium en zes keer zo goedkoop als Play More. Kijken doe je via de app op je smartphone of tablet of via de website PrimeVideo.com op desktop. Je begint met een gratis proefmaand, kunt alles downloaden om offline je gang te gaan, krijgt met de juiste smart-tv (zoals een van Samsung of LG) alles via interne app en in 4K. Bovendien kun je met je abonnement ook per maand een gratis boek lezen via de eindeloos grote voorraad e-boeken, en is er de even immense muziekstreaming en onbeperkte cloudruimte voor foto's.

'The Grand Tour'

Als de haast lachwekkend mooie prijs van iets meer dan 4 euro per maand niet blindelings overtuigt, dan is de voornaamste reden om Prime Video te proberen natuurlijk het aanbod. Sinds de start twee maanden geleden is het aanbod al uitgebreid, al moet je blijven zoeken.

Via Premium heb je mits betaling zicht op zowat alles wat er in video-on-demand bestaat, met Prime Video wordt een deel daarvan gratis. Het aantrekkelijkst zijn de Amazon Originals, films (Manchester by the Sea is weliswaar een Amazon-film, maar nu nog niet te zien) en televisieshows waarmee Amazon meer dan flink scoort. Het kanon in de laatste categorie is The Grand Tour, de opvolger van Jeremy Clarksons Top Gear, integraal en in 4K te streamen.

Titels als Mozart in the Jungle en Transparent zijn al vaste waarden, en voor recentere parels is er hieronder een top 4. Een curiosum is Jean-Claude Van Johnson, een serie waarin onze JCVD post-postmodern krijgskunstenmeester - jawel - JCVD speelt, en om naar uit te kijken zijn Patriot en I Love Dick (met Kevin Bacon).