Direct naar artikelinhoud

Soulwax komt na twaalf jaar met nieuwe plaat

Op 24 maart brengt Soulwax FROM DEEWEE uit, zijn langverwachte opvolger van Nite Versions (2005). Ja, dat leest u goed: 2005. Weinig andere Belgische rockbands laten zo lang op zich wachten.

Niet dat Stephen en David Dewaele, de spil van Soulwax, de voorbije twaalf jaar hebben stilgezeten. De Gentenaars pimpten het merk Soulwax tot heel de wereld hen niet langer kon negeren. Er was onder meer de remixcompilatie Most Of The Remixes en Radio Soulwax, hun hallucinant onlineproject waarbij ze de platenhoezen van geselecteerde liedjes animatiegewijs tot leven wekten. En twee jaar geleden zag hun platenlabel DEEWEE het levenslicht.

Intussen bleef het wachten op een nieuwe Soulwax-plaat. De Dewaeles zouden de voorbije jaren verschillende periodes in de studio hebben gespendeerd, schavend aan nieuw materiaal. Maar dat bleef blijkbaar in de kluizen liggen. Eind vorig jaar verscheen plots 'Transient Program for Drums and Machines' vanuit het niets: een onderkoelde elektropopsingle à la Junior Boys en Depeche Mode. En wie vorig jaar zijn meedogenloze show op Pukkelpop zag, weet dat Soulwax aan een opvallende wedergeboorte toe is. De rigide, elegante elektro van het DEEWEE-label lijkt daarbij de leidraad voor een nieuwe sound.

Mogen we op FROM DEEWEE dat soort gestileerde, prachtig meanderende elektro verwachten? De kans is groot. De groep nam het integrale album op in één take. De Dewaeles gebruikten daarvoor dezelfde set-up als die van hun recente Transient Program for Drums and Machinery-tournee. Dat betekent: drie drumstellen (waarvan eentje werd bemand door Sepultura-drummer Igor Cavalera), een gigantische hoop analoge synthesizers en effectapparatuur, wat gitaren en basgitaren.

Stonerrock

Hoe zal FROM DEEWEE klinken? Wie een voorsmaakje wil, ploegt best door de ep'tjes die het DEEWEE-label tot nog toe uitbracht, want wellicht mogen we dat type warm-analoge synth-jams verwachten. Of niet. Want met de Dewaeles weet je maar nooit.