Direct naar artikelinhoud

Vervuilende teerzandolie verboden

ExxonMobil kan geen vervuilende teerzandolie verwerken in de Antwerpse haven, benadrukt Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V).

Er was de voorbije weken onduidelijkheid ontstaan over de plannen van ExxonMobil met haar nieuwe raffinage-eenheid in de Antwerpse haven. Meer bepaald: zou het Amerikaanse energieconcern ook teerzandolie gaan verwerken in de installaties?

Teerzandolie komt uit Canada. Zowel bij de ontginning, het transport als de raffinage komen er veel schadelijke broeikasgassen vrij. Tot vier keer meer dan bij gewone olie. De NASA spreekt over de grootste CO2-bom ter wereld.

Lobbydruk

Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) heeft in het parlement nu alle twijfels weggenomen. ExxonMobil heeft geen vergunning om teerzandolie te verwerken in Antwerpen. Dat heeft ze geantwoord op een vraag van Wouter Van Besien (Groen). "We moeten vermijden dat we op dit moment onnodig paniek zaaien of verdachtmakingen rondstrooien."

In Europa is momenteel een discussie gaande over teerzandolie. De oliebedrijven dringen aan om de import van zware olie uit Canada niet af te blokken. De Commissie lijkt te plooien onder de lobbydruk. Sinds oktober stelt ze voor om teerzandolie geen zwaar ecologisch label te geven - tot ongenoegen van de groene Europarlementsleden.

Schauvliege zegt dat ons land nog geen officieel standpunt heeft ingenomen in deze discussie. Maar tegelijk is zij zelf voorstander van strengere milieuvoorwaarden dan Europa nu wil instellen. "Vanuit milieuoogpunt is het volgens mij beter als de Commissie wel onderscheid maakt tussen alle brandstoffen en hun uitstoot van broeikasgassen."

ExxonMobil is sinds april 2013 begonnen met teerzandoliewinning in de Canadese provincie Alberta. Het project moet in veertig jaar ongeveer vijf miljard vaten olie opleveren. Intussen zit de productie rond honderdduizend vaten per dag. Vanaf 2015 wil het energiebedrijf aan het dubbele komen. De kost van het project bedraagt 9,7 miljard euro.