Direct naar artikelinhoud

Ook Bill Gates pleit nu voor robottaks

Robots die werknemers vervangen, moeten belast worden, zo meent Bill Gates. Toen de PS in oktober hetzelfde idee lanceerde, lachten velen dat weg. Heeft de oprichter van Microsoft meer impact?

"Vandaag wordt het inkomen van bijvoorbeeld een fabrieksarbeider belast, dus wanneer die arbeider door een robot wordt vervangen, zou dat dezelfde belastingen moeten opleveren", stelt Gates in een interview met het online technologiemagazine Quartz.

Met de belastingen die de eigenaar van de robots dan zou betalen, zouden menselijke werkkrachten omgeschoold kunnen worden om zich beter aan te passen aan de technologische evoluties die op ons afkomen.

Voormalige fabrieksarbeiders, chauffeurs en kassiers die hun job naar een robot zagen gaan, zouden zich kunnen 'heroriënteren' tot gezondheidsmedewerker, leerkracht of andere functies die robots (nog) niet kunnen.

Toen PS-minister van Begroting Christophe Lacroix vijf maanden geleden hetzelfde voorstelde, vonden velen het idee achterhaald en vooral werkgeveronvriendelijk. Niet veel later liet Lacroix het voorstel varen.

Gates komt echter met twee argumenten waarmee hij hoopt alle mogelijke critici over de streep te trekken.

Grote impact

Ten eerste onderstreept de technologiemagnaat dat de impact van kunstmatige intelligentie en robotica de komende twintig jaar veel intenser zal zijn dan de gefaseerde automatiseringen doorheen de twintigste eeuw. De markt zal omschakelingen niet zomaar alleen aankunnen en robots belasten kan de omwenteling wat vertragen en dus beter spreiden.

Ten tweede zal die evolutie onvoldoende doorbreken wanneer het publiek er zich al te zeer tegen verzet. Gates: "Mensen voelen meer angst dan enthousiasme over deze evolutie en robots belasten is een betere manier om het wat binnen de perken te houden dan verboden invoeren."