Direct naar artikelinhoud

Staatsveiligheid wil Sharia4Belgium verbieden

De Staatsveiligheid wil nagaan of Sharia4Belgium verboden kan worden in ons land. 'In enkele buurlanden is dat al gebeurd. Waarom dan niet in België?', vraagt Alain Winants, hoofd van de Staatsveiligheid.

Alain Winants maakt de bedenking naar aanleiding van de ontspoorde seriemoordenaar van Toulouse. "Het salafisme is de grootste bedreiging voor de democratie", zegt Winants. De Staatsveiligheid waarschuwde daar al voor in hun jaarrapport van 2010. "We zien Sharia4Belgium als een gevaar omdat ze precies dat politieke salafisme uitdragen: ze sturen aan op een gescheiden samenleving. En publiekelijk mogen ze dan wel zeggen dat ze tegen geweld zijn, in hun achterkamertjes klinkt dat anders. De moederbeweging Sharia4UK is overigens in Groot-Brittannië verboden en ook in Duitsland geldt een soortgelijk verbod. Ik denk dat het nuttig is te bekijken of dat ook in ons land mogelijk is."

Winants zegt dat er nieuwe wetgeving nodig zal zijn om Sharia4Belgium te laten verbieden. "Ons huidig arsenaal aan wetten laat dat niet toe." N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt begrip te hebben voor het signaal van het hoofd van de Staatsveiligheid. "De vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging stopt op het moment dat ze wordt aangewend om op te roepen tot haat en geweld. Dan moet het gerecht optreden." De Wever kondigt alvast aan dat zijn fractie in de Kamer een wetsvoorstel zal indienen dat het gerecht nieuwe middelen zal geven om in dezen op te kunnen treden. De N-VA wil het mogelijk maken dat bij een veroordeling ook de nationaliteit van misdadigers afgenomen kan worden, zodat zij het land kunnen worden uitgezet. Detail: woordvoerder Fouad Belkacem werd door de strafrechter in Antwerpen vorige maand nog veroordeeld na het bedreigen van onder anderen Bart De Wever.

Belkacem is weinig onder de indruk van de plannen van de Staatsveiligheid. "Wat moeten ze anders? De Staatsveiligheid moet toch op een of andere manier verantwoorden wat ze met al die miljoenen van de belastingbetaler doet. Wij zijn daar de dupe van." Hij ontkent dat Sharia4Belgium oproept tot geweld. "Wanneer hebben wij de politie aangevallen of een commissariaat in brand gestoken? Het zijn daarentegen onze broeders die wekelijks worden opgepakt en gecontroleerd door de politie. Het is de Staatsveiligheid die ons terroriseert. Niet omgekeerd." Of Belkacem bang is dat Sharia4Belgium straks verboden is in België? "Neen, ik vrees enkel Allah."